Home

M-am cam urzicat eu în primul moment, după ce-am văzut pe Youtube filmul făcut în România de echipa lui Clarkson, de la BBC, pentru Top Gear. Chiar aşa, să nu vadă englezoii, în afară de ctitorii ( Casa poporului, Transfăgărăşanul), decît ţigani peste tot?  Chiar sîntem ţara ţiganilor? Ei, nici aşa, dar o ţară ţiganizată, cam sîntem. Şi nu zic acu de etnie, ci de apucături. În mica noastră şatră naţională se minte, se fură şi se înşeală, fără nici o greaţă. Începînd de la vîrf!

Crin, naivul, îşi doreşte o Românie a bunului simţ. Care bun simţ, măi băiatule? Nu e de bonton! Un om simţit ( cu frică de Dumnezeu, se spunea pe vremuri), e ori fraier, ori bou. Pentru că nu ies în faţă decît ţoapele şi şpăgălăii care se pişă pe ea de morală. România e ţara în care fiecare ( serviciu, oficial au ba) ascultă pe fiecare ( oponent, guraliv…), în dispreţ total faţă de lege. Şi faţă de de bunul simţ, of course. Bandiţi, terorişti, afacerişti, ziarişti, procurori, politicieni, sînt ascultaţi de-a valma. Nimeni nu scapă, dacă interesele o cer, de Urechea omniprezentă.

Iar dacă cineva nu înţelege aluzia, vine Nuţi şi, pac la „Războiul” ( B1 Tv) cu scrisorica ( listingul telefoanelor unei procuroare)! A sărit cineva, de la organe, s-o ia la întrebări pe boreasă? Ei, aş! Cine s-o facă? Amantălăul fanat, care l-a făcut general pe un amărît de plotoner portocaliu? Şi ce dacă ne aduce aminte de Idi Amin şi de Uganda? În Ţiganiadia noastră orice e posibil. Mai trist e că, încet-încet, o să ni se pară firesc să se întîmple chestii d-astea groteşti. Chiar dacă sînt nişte tîmpenii cît o balegă  de brontozaur.

Dar ştiţi ce e interesant? Filmul Top Gear, de la care a pornit acest comentariu, a fost foarte bine primit în Vest! Nu ţiganii şi/sau ţigănia noastră proverbială i-a interesat, ci mai degrabă ce avem fain pe-aici. Parcă n-ar trebui să ne punem cu tot dinadinsul cenuşă-n cap, ce ziceţi?

P.S. Intervenţia total neinspirată ( ca să fiu delicat) a ambasadorului nostru la Londra, care ar fi vrut să refacă ăia de la Top Gear filmul (!), o putem trece liniştiţi la capitolul „ţigănie.”

4 gânduri despre „Ţiganizarea României

  1. Vasile, dacă e adevărat, a făcut o mare prostie ambasadorul nostru. deşi bănuiesc eu cam cine a fost cu ideea. Să recunoaştem, dacă ai văzut emisiunea, că, una peste alta, România a ieşit bine. Chiar nu era nevoie de o intervenţie diplomatică, ridicolă, pînă la urmă. Chestia cu ţiganii, am vorbit şi cu români trăitori în GB, e o pată de culoare, marca Top Gear. Italienii, francezii, americanii, au ieşit mult mai şifonaţi decît noi!

Lasă un comentariu