Home

M-am cam urzicat eu în primul moment, după ce-am văzut pe Youtube filmul făcut în România de echipa lui Clarkson, de la BBC, pentru Top Gear. Chiar aşa, să nu vadă englezoii, în afară de ctitorii ( Casa poporului, Transfăgărăşanul), decît ţigani peste tot?  Chiar sîntem ţara ţiganilor? Ei, nici aşa, dar o ţară ţiganizată, cam sîntem. Şi nu zic acu de etnie, ci de apucături. În mica noastră şatră naţională se minte, se fură şi se înşeală, fără nici o greaţă. Începînd de la vîrf!

Crin, naivul, îşi doreşte o Românie a bunului simţ. Care bun simţ, măi băiatule? Nu e de bonton! Un om simţit ( cu frică de Dumnezeu, se spunea pe vremuri), e ori fraier, ori bou. Pentru că nu ies în faţă decît ţoapele şi şpăgălăii care se pişă pe ea de morală. România e ţara în care fiecare ( serviciu, oficial au ba) ascultă pe fiecare ( oponent, guraliv…), în dispreţ total faţă de lege. Şi faţă de de bunul simţ, of course. Bandiţi, terorişti, afacerişti, ziarişti, procurori, politicieni, sînt ascultaţi de-a valma. Nimeni nu scapă, dacă interesele o cer, de Urechea omniprezentă.

Iar dacă cineva nu înţelege aluzia, vine Nuţi şi, pac la „Războiul” ( B1 Tv) cu scrisorica ( listingul telefoanelor unei procuroare)! A sărit cineva, de la organe, s-o ia la întrebări pe boreasă? Ei, aş! Cine s-o facă? Amantălăul fanat, care l-a făcut general pe un amărît de plotoner portocaliu? Şi ce dacă ne aduce aminte de Idi Amin şi de Uganda? În Ţiganiadia noastră orice e posibil. Mai trist e că, încet-încet, o să ni se pară firesc să se întîmple chestii d-astea groteşti. Chiar dacă sînt nişte tîmpenii cît o balegă  de brontozaur.

Dar ştiţi ce e interesant? Filmul Top Gear, de la care a pornit acest comentariu, a fost foarte bine primit în Vest! Nu ţiganii şi/sau ţigănia noastră proverbială i-a interesat, ci mai degrabă ce avem fain pe-aici. Parcă n-ar trebui să ne punem cu tot dinadinsul cenuşă-n cap, ce ziceţi?

P.S. Intervenţia total neinspirată ( ca să fiu delicat) a ambasadorului nostru la Londra, care ar fi vrut să refacă ăia de la Top Gear filmul (!), o putem trece liniştiţi la capitolul „ţigănie.”

4 gânduri despre „Ţiganizarea României

  1. Vasile, dacă e adevărat, a făcut o mare prostie ambasadorul nostru. deşi bănuiesc eu cam cine a fost cu ideea. Să recunoaştem, dacă ai văzut emisiunea, că, una peste alta, România a ieşit bine. Chiar nu era nevoie de o intervenţie diplomatică, ridicolă, pînă la urmă. Chestia cu ţiganii, am vorbit şi cu români trăitori în GB, e o pată de culoare, marca Top Gear. Italienii, francezii, americanii, au ieşit mult mai şifonaţi decît noi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s