Home

Sportul zilei e, în piaţă, la frizer, în bănci sau la bodegă, cine cu cine face guvernu. În eventualitatea că rezultatele scrutinului de duminică vor fi validate de Curtea Constituţională (cred că nici pesediştii nu mai cred în minuni), Traian Băsescu are de luat o decizie a naibii de grea. Are „pe masă” un premier desemnat înainte de alegeri, Liviu Negoiţă, strigat cu duioşie, chiar de către prezident, Livache, care a propus Parlamentului o parodie de guvern Boc 3, dar nimeni nu crede  că va merge Băsescu pe această formulă, făcută, scriam şi atunci, mai degrabă ca să fie respinsă.

Presupun că îi va cere lui „Livache” să-şi depună mandatul, şi va demara consultări cu partidele parlamentare. Ca dovadă, Boc şi ai lui au început tatonările, aruncînd bezele mai întîi spre liberali, curtaţi insistent, în ideea formării unui unui guvern de dreapta,  apoi spre udemerişti. Deocamdată, Antonescu a „smuls” de la Biroul politic un vot de încredere, aşa că e pe cai mari. A  spus de cîteva ori ” nu cu Băsescu”, „nu în guvernul lui marionetă”, a şi nuanţat, parşiv, ” poate, dacă am avea premierul…”, ştiind bine că TB nu va pune nici mort un şef de guvern pe care să nu-l poată controla.

Aşa că formula realistă este – guvern  minoritar, cu PDL, UDMR, plus obişnuitul grup de oportunişti. Unul care s-ar putea să treacă! Spre asta înclină şi unii liberali mai cu mintea acasă (” e de preferat să rămînem în opoziţie şi să susţinem, condiţionat, un guvern PDL” – Puiu Haşotti), ba chiar, ce premieră, un fruntaş pesedist (Ioan Rus)! Asta va fi, după toate probabilităţile, schema  viitorului guvern. Iar opoziţiei PSD-PC-PNL ar trebui să-i convină de minune să-l lase pe Traian Băsescu să scoată castanele fierbinţi din jar cu mîna lui, cu guvernul lui, cu oamenii lui.

Nu asta şi-a dorit mereu? Chiar dacă a trebuit, pentru a ajunge aici, să isterizeze electoratul cu lozinci anti ( comunişti, moguli, politicieni, Moscova, ş.a.), chiar dacă moşteneşte de la … precedentul preşedinte o Românie polarizată, chiar dacă va fi nevoit să culeagă roadele crizei politice pe care singur a declanşat-o, şi ale crizei economice pe care a patronat-o, Băsescu va fi, constituţional, preşedintele tuturor românilor. Inclusiv al celor 5,2 milioane care nu l-au vrut. O fi învăţat ceva din toată povestea asta? S-o fi schimbat? Întrebaţi-o pe broasca aia care a luat în spate un scorpion, să-l treacă peste baltă.

NOTA BENE: Băsescu e născut în Scorpion! Nu mă întrebaţi cine e broasca…

Un gând despre „Broasca şi scorpionul

  1. Sincer?
    Nu cred ca a invatat ceva .Nu cred ca ii pasa de cei 5,2 milioane care nu l-au vrut pe hartie si nici de cei multi ramasi acasa care nu il vor dar nu s-au exprimat. Fiecare pasare pe limba ei piere si…vom trai si vom vedea.

Lasă un comentariu