Home

E multă vîlvă pe piaţa media, via subteranele politicii. Miza: prezidenţialele. Nu voi da link-uri, n-are rost. Cam toate opiniile sînt calchiate după aceeaşi idee: cum va reuşi să scape PSD de liberali. Şi cum va merge Ponta la Cotroceni, în dauna lui Crin.

Ştiu, există multă nervozitate în alianţă, mai ales de cînd cu blestemata coabitare ponto-băsistă. Ştiu, sînt destui greuceni din PSD care le-ar face vînt liberalilor, chiar mîine, ca să rămînă ei singuri pe punte. Unii baroni, în teritoriu, chiar salivează la această perspectivă.

Cu toate acestea, sînt gata să pariez că nu se va rupe USL. Şi că alianţa va avea un singur candidat, Crin Antonescu. Nu pentru că s-ar fi bătut palma cîndva în USL. Acordurile sînt făcute pentru a fi încălcate, în partea asta de lume. Motivele ţin de un pragmatism rece.

Ce-ar cîştiga PSD prin trimiterea PNL în opoziţie? Instabilitate politică. Un nou guvern de trecut (cu scandal) prin parlament. Imposibilitatea atingerii obiectivelor majore: modificarea Constituţiei, regionalizarea, reforma instituţiilor ş.a.

O posibilă coalizare a liberalilor cu PDL-ul lui Blaga, rupt de Băsescu, şi refacerea alianţei DA. Mai notaţi uzura guvernării, care va veni sigur, mai ales din iarna viitoare, cînd vor creşte obligatoriu tarifele la gaz şi curent. Ce scor va mai avea PSD la primăvară? Probabil sub 30%.

Ce şanse ar mai avea candidatura lui Ponta la prezidenţiale? Şubrede. Ponta ar fi în postura lui Geoană în 2009. Poate mai rău. Va fi atacat şi de liberali, şi de pedelişti, şi de Antena 3. Cu plagiatul şi cîte alte mizerii. Culmea, ar fi susţinut de media şi de grupusculele băsiste, care deja îl mîngîie pe creştet!

Bref, PSD n-ar cîştiga mai nimic din ruperea USL. Dimpotrivă. Atragerea UDMR la guvernare e o soluţie-capcană, pentru că s-ar pierde electoratul naţionalist, destul de consistent. Aşa stînd lucrurile, Ponta şi Antonescu sînt condamnaţi să meargă mai departe în tandem. Unul premier, celălalt preşedinte.

Un gând despre „Condamnaţi la tandem

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s