Home

Sînt convins că v-ați întrebat, de ce are parlamentul nostru o imagine atît de proastă? Sînt, cred, trei, dacă nu patru explicații. Una ar fi aceea că parlamentul, spre deosebire de guvern, de pildă, e mai la vedere. Camerele tv sînt ațintite spre aleși, care fie mai ațipesc, fie butonează jocuri sau citesc presa, fie votează la două cartele… N-o să vedeți un ministru sau un primar ațipind în propriul cabinet, pentru că nu aveți acces acolo.

A doua explicație: calitatea parlamentarilor. Culmea e că votanții se plîng chiar de cei pe care au pus ștampila. Uninominal, așa cum au vrut! A treia explicație: media e avidă de senzațional, sau măcar de neobișnuitul care face știrea. Așa că scoate în evidență mai ales ceea ce smulge indignare: deplasări în străinătate, uneori în locații exotice, salarii și privilegii, escapade, chiul ș.a.

Foarte rar, spre deloc, veți vedea în presă îndoieli privind deplasarea unui ministru în străinătate. Ministrul are treabă, nu-i așa, pe cînd parlamentarul, ce să facă el peste hotare? Se distrează la soare, după ce a dormit în plen, mama lui de putoare! Pe banii poporului!

Nu în ultimul rînd, a contribuit masiv la imaginea parlamentului războiul îndelungat cu Băsescu. Președintele n-a ezitat să profite parșiv și cinic de poziția sa, pentru a se victimiza și a contura imaginea unui parlament despotic și corupt, care mai dă și ”lovituri de stat”.

Așadar, parlamentul e rău, e o frînă, e putred, suge din banii de pensii și alocații, în timp ce amărăștenii n-au după ce bea apă. Ce facem, îl desființăm? Ok, și ce punem în loc? Rămînem la mîna guvernului, care dă ordonanțe cu putere de lege, și a CCR, care s-a transformat în ultimii ani într-un fel de super parlament, care adaugă texte la legi și la Constituție?

Întrebările sînt retorice, firește. Fără parlament nu există democrație. Iar democrația, știu c-ați tot auzit-o, costă, ce naiba să-i faci. Pe ăștia i-am ales, cu ăștia defilăm. Vreți alții? Căscați ochii data viitoare. Și nu mai puneți botul chiar la toate prostiile pe care le debitează presa. V-o spune asta un gazetar bătrîn.

Un gând despre „Cu cine defilăm

  1. Degeaba casca 1-2-10 ochii daca alti 100 au deja pungile de zahar si sticlele de ulei in brate. Ca de, cu 3 sticle si 2 pungi traim 5 ani 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s