Home

Se tot spune că biserica noastră a fost alături de popor în momentele sale cele mai grele. Şi aşa a şi fost, mai mereu. Nu mă mai încurc în explicaţii savante, dar să ne aducem aminte doar cîţi preoţi au murit în închisorile comuniste. Trecem, iată, prin alte momente grele. Nu mai detaliez. Unde e biserica? Unde-s înalţii ierarhi?

Cînd l-aţi văzut ultima dată pe Patriarh ieşind în public, în afară de momentul solemn cînd l-a „uns” pe preşedinte? La Crăciun şi la Paşte, veţi spune, dar astea fac parte din „fişa postului”. M-aş fi aşteptat să-l aud pe Prea Fericitul vorbind cu preocupare despre năpăstuiţii crizei, despre cei care trăiesc de pe o zi pe alta cu te miri ce, despre bolnavi, despre bătrîni, copii şi mame, despre orfani, despre dascăli şi medici… M-aş fi aşteptat să-i îmbărbăteze, să le dea speranţă preaiubiţilor creştini, oile Domnului.

M-aş fi aşteptat să-l văd la căpătîiul profesoarei care făcea greva foamei, sau lîngă părinţii care şi-au pierdut pruncii în sinistrul de la maternitatea Giuleşti. M-aş fi aşteptat de la sfinţii părinţi să fie mai mult decît popa care vine cu Boboteaza, sau sfinţeşte cine ştie ce bancă, sau cunună, sau ţine slujbe la înmormîntări. M-aş fi aşteptat să fie vocile lucide ale societăţii, sprijin pentru sufletele chinuite. Şi nu pe bani!

Aveţi idee de cîte ori a ieşit BOR cu un comunicat în ultimul an? De trei ori. Odată ca să-l facă de ocară pe Silviu Prigoană, care-şi dăduse cu părerea la o emisiune tv că ar trebui impozitate veniturile bisericii, altă dată cînd s-a pus problema legalizării prostituţiei, şi încă odată ca să protesteze împotriva paşapoartelor biometrice. Atît. Nimic despre suferinţele celor pe care-i păstoreşte, nimic despre viaţa mizeră a multora dintre creştinii care stau la coadă să pupe moaştele sau să ia apă sfinţită.

Nu spun mai mult, să nu mă pască vreo afurisenie, ceva. Doar întreb şi eu, un oarecare nepot de preot: unde e BOR? Unde-s înalţii ierahi? De ce tace Biserica?

12 gânduri despre „De ce tace Biserica?

 1. Si eu cred ca popii ar trebui impozitati. Sint singurii care se lafaie in plina criza si ma ivin si cu miloaga de Pasti, de Boboteaza, iau bani la nunti, botezuri si inmormintari si nu dau chitanta. Iar magarul ala batrin de Daniel, probabil general acum, merge cu A 8 si are toalele potcovite cu cristale Swarovsky, asa in ciuda prostului de rind care se duce cu banii la biserica. Au ramas aceeasi paraziti infecti ca pe vremea comunismului!

 2. @sandman: n-am mai intrat în amănunte greţoase, că aveam şi eu exemple destule.
  @Vlad: să-şi ia „caşul”, dar să se îngrijească şi de „oile” lor. Să-i ajute pe amărîţi măcar cu o vorbă bună, dacă altfel nu ştiu.

 3. totul este pe fata in toata lumea si depinde doar de privitori si de capacitatea lor de-a intelege ceea ce vad oricum. din pozitia culcat ciobanelul miorotic nu vede insa prea multe si nici prea departe si ca atare va intelege ca numai la el este asa. 🙂
  totul este sub control si ca atare mai toti au invatat sa vorbeasca numai cind trebuie si mai ales ce trebuie si asa este peste tot. daca ati vrut vest acum trebuie sa va invatati odata cu el ca altul nu este si nici nu se va inventa vreodata ala care sa va placa voua! 🙂

 4. @teaca Eu as fi multumit sa nu imi zica ni’ca taica preotu’, dar sa dea casu’ inapoi…
  „Bisericuta” nu este decat o (alta) masina de strans voturi de la norodul nerod din cotloanele tarisoarei uitate de lume (alea fara moguli si televiziuni nihiliste) si, mai nou (dupa cum se vede in linkul de mai sus), si din diaspora.

  Ce ma uimeste (pentru a Nspe mia oara) la romanas este legatura lui viscerala cu biserica in ciuda tuturor „antecedentelor” ei, pornind de la spovedaniile la secu’ de pe vremea raposatului si incheiand cu masinaria de vot contemporana. Culmea culmilor este chiar atitudinea „bisericutei” catre poporul care varsa atata dragoste neconditionata si cacalau de banet catre dansa (atitudine pe care bine ai aratat-o aici, maestre).

  Pe scurt, intrebarea mea:
  Care naiba este baza pentru „romani + biserica = LOVE” ??

 5. Păi atunci, printr-o minune dumnezeiască, se vindecă (temporar). Şi cum nici o minune nu durează mult, după ce se gată slujbele, muţeşte la loc. Simplu!
  Banzai!

 6. Pentru că deşi printre preoţii de rând găseşti mulţi oameni foarte buni, cei din ierarhie seamănă al necuratului de mult cu nişte politicieni. Pentru că asta sunt!

 7. Pingback: Tweets that mention De ce tace Biserica? « Blogul lui Teacă -- Topsy.com

 8. Pingback: Ovidiu Eftimie » Biserica Ortodoxă a fost tot timpul alături de români prin vicisitudinile istoriei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s