Home

„Nu există să existe/cetăţeni cu feţe triste/toată lumea este grasă/veselă, politicoasă.” Un foarte interesant poet ieşean, Mihai Ursachi, a scris versurile astea, care mă urmăresc de decenii. Era pe vremea cînd România ceauşistă,  îngrozitor de tristă, chiar lugubră, părea încremenită într-un soi de întunecat ev mediu. Versurile sînt, cred că vă daţi seama, o ironie amară.

Astăzi, parcă ne întoarcem cumva la starea de nesiguranţă şi schizofrenie de-atunci. Ţara nu mai e, fireşte, cenuşie, dimpotrivă, e chiar ţipător colorată. Şi manelizată. Şi trepanată. Românul de azi reacţionează doar atunci cînd are cuţitul, nu la os, ci direct la stomac. Cetăţeni cu feţe triste sînt doar cei care, ca şi înainte, „nu se descurcă”. Vă mai aduceţi aminte cum ne descurcam, vasăzică supravieţuiam, apelînd la o relaţie, la un amic, „să-ţi facă rost” de-un salam, de-un pachet de unt, sau, Dumnezeule, de-o bucată de carne? Asta a şi fost, cred unii istorici, marea noastră nenorocire postdecembristă. Pentru că ceilalţi din „lagăr”, redegiştii, cehoslovacii, ungurii, polonezii, poate mai puţin bulgarii, nu s-au revoltat pentru salam şi unt. Noi, da!

Şi am cam rămas legaţi de nenorocirea asta. Se umflă rînza-n noi cînd se atinge stăpînirea de salam, pamperşi, bere şi alte alea. Ia ziceţi, s-ar revolta „poporul”, „masele” de cetăţeni, dacă mîine le-ar trăzni ciumeţilor prin cap să pună cenzură la presă? Sau să inventeze un soi de comisar pentru controlul blogosferei, că prea scriu ăştia cum le vine la pipotă? Ei, aş! Aţi auzit de vreun protestatar cu pancartă care să ceară explicaţii dictatorului pentru ascultarea telefoanelor ziariştilor incomozi, cum aflăm, din mai multe surse, că se întîmplă? Nici n-o să vedeţi.

A, dacă s-ar interzice la televizor manelele, telenovelele, divertismentul cu craci şi ţîţe, dacă s-ar închide canalele de sport şi alea porno, dacă s-ar pune suprataxă pe tabloidele cu bîrfe de budoar, poate, poate, s-ar pune de ceva răzmeriţe răzleţe în faţă la Cotroceni. Dar pentru libertatea presei… canci. Salamul să trăiască! Şi ţîţele!

Un gând despre „Vai de salamul nostru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s