Home

Cred că dac-ar mai trăi ăia care au inventat  Mioriţa, s-ar strica de rîs văzînd ce-a ajuns nenorocita asta de baladă. De vreun secol jumate, de cînd a descoperit-o Alecu Russo, ne tot scremem să descifrăm ce-au vrut să spună autorii. O întreagă filozofie s-a născut din această poezioară, despre care şi-au dat cu presupusul mai toţi exegeţii şi gînditorii români. Carevasăzică, vine tipa, lae bucălae, şi-i spune mototolului, bă, vezi că vor să te omoare bozgorul şi derbedeul ăla al lui Vrîncioaia. Şi netotul ce face? Zice, lasă, tu, spune-i maică-mi, dacă te-ntreabă, că m-am însurat c-o franţuzoaică. Şi gata? Tîmpenia asta e emblematică pentru popor? E pe dracu.

Să vă zic eu ce s-a întîmplat în realitate. Cînd a venit oaia turnătoare şi i-a zis şoldoveanului că ăia doi vor să-i ia gîtul, omul nostru şi-a adunat repejor fraţii, verii, unchii şi băieţii din cartier, au pus mîna pe bîte, nunceacuri şi săbii ninja şi s-au dus peste nenorociţi. Le-au înmuiat bine oasele şi şi-au văzut de treabă. Ce fatalism? Ce alegorie? Ce testament?

Dacă stau să mă gîndesc bine, nu mioriţa, ci capra lui Creangă e personajul care ni se potriveşte. După ce şi-a plîns iezişorii, cum l-a chemat ea, parşiva, pe domnu Lupu la masă şi i-a făcut felul! Corect? Corect. Dinte pentru dinte. Iar dacă nu vreţi capra, ce ziceţi de Vitoria Lipan, din Baltagul? Aprigă femeie, şi răzbunătoare, e? Sau Miţa lui Caragiale, republicana din Ploieşti, cu vitrionu ei englezesc.

Am vaga bănuială că Alecu Russo, acest mogul paşoptist, a pus laba pe baladă şi a băgat în ea nişte pixeli albaştri, după care i-a livrat-o unui Răzvan Dumitrescu al secolului XIX, să ne sucească minţile. Să-ţi fie ruşine, Alecu Russo!

P.S. La sugestia lui Mihnea, ilustrez postul cu melodia Antimioritza, a formaţiei „Omul cu şobolani”. Refren: „ce vină avea săraca oaie, că ciobanul n-avea coaie?”

21 de gânduri despre „Să-ţi fie ruşine, Alecu Russo!

  1. Acum imi permit sa nu fiu de acord.
    Miorita ne reprezinta si nu accidentele descrise de tine, care sunt personaje negative.
    Romanul este bun, primitor, ospitalier, tolerant, religios, fericit, frate cu codrul, ancestral, iubitor de natura, plugar, cioban, delasator, curvar, hot, inventiv, papagal, fraier, curajos cu cei mai slabi decat el si prea plecat cu cei mai tari, harnic,lenes, chiulangiu, invatat, analfabet, politician, nu isi vinde tara, iubitor de diversi tatuci, razvratitor, umil, complexat, smecheros, taietor, cosas, gascar, utecist,
    plin de fite, curva, diliu, ascultator, mandru, rupt in cur, sarac dar cinstit,
    noi muncim nu gadim, revolutionar, tortionar, flecaret, ciuruitor si alte calitati.
    Si ca toate sa aiba un nume i-au spus simplu: bocudreabase…

  2. Pingback: Recomandări de seară » Daily Cotcodac

  3. Auzind acestea, ciobanul nost’ le schimbă repede bordurile celorlalţi participanţi la trafic, după care scrise pe coasta dealului un mesaj cu oile din dotare 😉

  4. Excelent, domnu’ Gudurau!
    O singura trasatura ai uitat, (si crede-ma, am citti de mai multe ori, poate, poate te-oi prinde cu mai multe lacune!) si anume aceea de iubitor de pahar si petreceri!
    Ba, scuze, si cea de PATRIOT!!!!
    Ca maine e Ziua Nationala si-o sarbatorim care mai de care, mai ales astia bugetarii!!!!

  5. @ErRon
    Era la si alte calitati. Mai sunt multe, dar nu le poci chiar pe toate a scrie.
    Si da! maine sa ne radem si sa ne veselim; dar oare motiv avem?
    Bugetarii sa mearga la munca si sa nu astepte pomeni de la stat. Ca parca asa ne indemna Marele Conducator. Si ca Statul nu are bani sa-i plateasca pe profesori si medici. Si ca pentru aia am luptat in 89 (EL inclusiv!!!), ca sa avem granite libere si fiecare sa plece (dracului) unde si-o intarcat dracul copii si sa ramana robii care sa-i cante lui cantece (de sirena -lui Roita, respectiv manele)de proslavire. Si sa luati Lumina de la cea care da ora exacta.
    @arsulici
    O avansat frate! Acum monteaza cai ferate prin parcuri. Se da cu trenuletul
    la pomana porcului! Pe banii lui, binenteles. Oare presa si televiziunile vor fi de fata? Ne dam si noi cu trenuletu´?

  6. Fraţilor, concluzia e tot la Omul cu şobolani: ce vină avea săraca oaie, că ciobanul n-avea coaie? Aşadar: ori sîntem mioritici, ori nu mai sîntem.

  7. @teaca
    Da´de ce n-ai vrea mataluta sa fi Baciul vrancean sau al ungurean? Ca doar suntem ardeleni. Sau mai bine Oaia nazdravana. Noi ii dam in gat cu planurile lor conspirative, ca ne sta bine ca turnatori si fraieru´ori si-o ia ca pe la Tg Ocna, ori le-o serveste ca la Marasesti.
    PS
    La iscoala ma inervam cand aveam de caracterizat personagiu. Si daca scriam ce gandeam, riscam si un 3 si vreo palma si batut acasa si tuns chel
    si nota scazuta la purtare si scos in fata careului scolii; si toate pentru un Becali si o oaie….

  8. Nasol de noi!!!…Domnilor,cam aveti dreptate…Cam astia sunt frrratii nostrii mioritici…Chestia asta cu Miorita nu am inteles-o niciodata si era sa si repet clasa din cauza unei teze la lb.romana in care am balacarit”simbolul”…Cu regret,da’rrromanaky cam astia sunt,plus adaugirile bine punctate ale domnului care-si spune Iordache Gudurau.Pana unde vor merge dragii de cetateni,poftim,opinia publica,ce o fi,cu lasitatea si apatia?…Pana dincolo de orice limita la care ne-am putea noi gandi.Astia nicic cand vor fi cu cutitul la beregata nu vor face ceva,cel mult,vor behai jalnic si se vor scapa pe ei…
    Cica…”pui de daci”…Puah!!!Am asa o sila pt.gloata asta de tampiti inca utili…Se poate muri si de sila si lehamite…zau asa.

  9. mine trebuie sa ma pun pe carte ca nu stiu ce unsamna antimiorita si sa afl se nsamna antimiorita poate voi imi spuneti

Lasă un comentariu