Home

Terminam aseară postarea pe blog aşa: „Important e cine numără voturile.” Am avut gura aurită. Sau spurcată, după caz. Le-au numărat „bine”! S-au putut înşela în aşa hal institutele de sondare a opiniei publice ( trei din patru)? E cam ciudat. Ştiu, n-au avut cum să ia în calcul voturile din diaspora, care au făcut diferenţa. Cîteva zeci de mii. Asta e, vom mai sta 5 ani „pe-un bloc de gheaţă”, cum frumos spunea undeva Radu Cosaşu. Şi o luăm de la capăt.

Ce va face acum Traian Băsescu? În primul rînd, îl va soma pe Negoiţă ( vă mai amintiţi de el?), să-şi depună mandatul. „Maurul” şi-a făcut datoria. Nu cred că va mai încerca să-l „înfieze” pe Johannis. Sasul a spus-o clar, nu va fi premier. Nu al lui Băsescu. Va urma însă „dansul de împerechere”. Adică, atragerea liberalilor. Crin a spus, deja, nu. Categoric. Dar, liberali de cumpărat mai sînt. Trăim în România, ce naiba! Aşa că, următoarea mişcare, previzibilă, cred că va fi: guvern PDL – UDMR ( se îndoieşte cineva?) -resturi ( trădători, cumpăraţi, oportunişti). Care s-ar putea să treacă în Parlament. Dacă totuşi nu va trece, situaţia se va complica teribil. Băsescu va avea în mînă „instituţia” dizolvării Parlamentului. Nu sînt foarte convins că va face acest pas. Oricît de tare şi-ar dori anticipatele, mizînd pe efectul halucinogen al realegerii sale, nu pot să cred că e atît de inconştient încît să nu-şi dea seama că, pînă pe la primăvară, ţara nu va avea un guvern legitim. Şi în ce situaţie! Iar la primăvară, după eventualul scrutin, ponderea forţelor din Parlament ar putea fi cam aceeaşi! Dar, mai ştii ce-i trece prin cap euforicului?

În oricare dintre variante, din punct de vedere politic ne-am afla într-un fel de „pat” perpetuu, ca la şah. Îi va fi greu lui Traian Băsescu să guverneze astfel: cu o opoziţie solidă, care poate bloca oricînd iniţiativele legislative ale executivului. Dar care şi le poate impune pe ale sale! Una peste alta, realegerea lui Băsescu mai degrabă complică lucrurile, decît să le limpezească. România va rămîne o ţară polarizată, cu o criză politică nesfîrşită, cu un dialog al surzilor în Parlament şi în teritoriu, cu un guvern slab, care trebuie să gestioneze o situaţie economică teribilă.

În ce-l priveşte pe Geoană, trebuie să-şi dea un pumn în cap. Poate mai mulţi. Ştie el de ce. A, şi să-i „mulţumească” lui Vîntu.

Ultima oră: PSD acuză fraude masive şi contestă alegerile! Se repetă istoria din Florida, 2001, cu renumărarea voturilor ( balotaj, Bush-Gore)? Am oarece îndoieli. La noi e mai frig decît în Florida.

8 gânduri despre „Alţi 5 ani pe-un bloc de gheaţă

  1. Ai facut vreodata un interviu de sondare? ai lucrat vreodata cu o astfel de companie? ai vazut cum iau studentii interviuri?

    Institutele de sondare sunt depasite prin metodologie si prin resursa umana. Nu se compara cu ceea ce se intampla in srainatate. Nu construiesc esantionul cum trebuie, nu controleaza veridicitatea inerviurilor, nu respecta pasii necesari calcularii unei estimari.

    Asadar te asigur ca aceste companii se insala si se vor insela mereu daca nu isi schimba naravul.

  2. Domnule Som OF Alerik

    Cum a fost atunci posibil domnule draga ca la toate celelalte alegeri si la turul precedent aceste sondaje sa nu greseasca? Gresesc atunci cind ne convine unora, nu-i asa? Cunoastem tehnicile murdare ale celor din PD-L. Nu toti sunt naivi precum credeti.

  3. Cand afimati ca in turul I au fost pe rezultate, uitati ca Antonescu a fost gresit estimat. Decat INSOMAR a estimat corect. In rest toti au gresit cu o marja de eroare decenta (de la 0,5 la 1,5 % sub cea maxima).

    Uitati-va in trecut la parlamentare: cu a sarit Geoana in sus crezand ca a castigat la 3-4 procente.

    Eu zic ca fura si unii si altii. Dar sa afirmi ca s-au furat cateva zeci de mii de voturi NUMAI intr-un sens de catre un partid contra a altor cel putin 4 partide (UDMR, PSD – cel mai „mare” partid din tara, PNL, PRM) inseamna ca suntem putini irealisti.

    Da, victoria lui Basescu este loterie. Putea la fel de usor (mult mai usor) sa fie Geoana. Nu il legitimeaza cu adevarat decat cei 58% care au votat.

    In rest, un gol in prelungiri, in min ’93 nu te face cu mult mai bun.
    Dar, ca pierzator, nu poti spune ca ai pierdut pe mana arbitrilor un meci in prelungiri. Este nerealist si ingusare a mintii.

    PS: ca sa iti raspund concret, stii unde cred ca a gresit INSOMAR (presupunand ca totusi nu a fost un rezultat „dictat”): nu a extrapolat corect rezultatele pentru anumite zone unde se sondeaza mai greu (lumea este reticenta => esantion stricat), care zone au ales pro Basescu: sectiile speciale, zonele cu tigani, diaspora, secuime, periferii.

    In turul I s-a evitat o astfel de eroare pentru ca au avut si sondaje repetate anterioare (paneluri, barometre, sondaje interne ale partidelor) care sa ii ajute sa corecteze anomaliile exit-pollului.

    Scuze de commentul lung. Sper sa fii inteles ceva.

  4. Ceva constructiv putem sa citim si noi undeva? Iti convine rezultatul sau nu, asta e. Mai scutiti-ne de comentarii negativiste care nu fac decat rau tarii. Tampitii care au pierdut trebuie, dupa cum ai zis, sa-si dea niste pumni in cap si sa puna mana la treaba. Tara trebuie sa aiba guvern si mi se falfaie mie de cine anume are ciolanu sau majoritatea.

  5. Pentru son of alerik:
    De acord cu (aproape) tot ce ai scris aici. La sondaje nu mă pricep, aşa că nu mă pronunţ. Mi-am exprimat doar o nedumerire, atît.

    Pentru anonim:
    Cînd aud că trebuie să scriu ceva „constructiv”, mă apucă tremuratul. Aşa ne spuneau pe vremuri activiştii, cînd lucram la un ziar de partid. Thank you, but no, thank you!

    Pentru Sibilla:
    0,3% sînt, de fapt, 0,6%. Dar ştii ceva, chiar nu mai contează. Au furat sau nu, asta e, au cîştigat. Şi un vot era, teoretic, dar şi practic, de ajuns. Într-o lume normală.

Lasă un comentariu