Home

Liberalul Gheorghe ”Guță” Tătărăscu, sau Tătărescu, a fost prim-ministru în două rînduri: 1934-1937 și 1939-1940. După război, el se rupe de PNL, condus la acea vreme de Dinu Brătianu, își face propriul partid (PNL-Tătărescu) și intră în guvernul Petru Groza, primind funcțiile de vicepremier și ministru al afacerilor străine. Pur și simplu, comuniștii aveau nevoie de o prezență liberală ”de fațadă” în guvern. Ca să dea bine în fața puterilor aliate.

Foarte interesant e cum îl vedeau liderii comuniști pe cel numit de prietenii politici Guță. Iată numai ce spunea Lucrețiu Pătrășcanu: „…cred că Tătărescu trebuie păstrat ca o rezervă, întrucât reprezintă o figură care poate fi ușor manevrată”. Colosal! Ce s-a întîmplat mai tîrziu cu fostul fruntaș liberal? A fost înlăturat din guvern, împreună cu toți miniștrii tătărescieni, arestat, întemnițat la Sighet și folosit ca martor al acuzării în procesul Pătrășcanu. Maurul și-a făcut datoria, maurul poate să plece! Eliberat mai tîrziu, moare, uitat de toți, în 1957.

Asemănarea cu întîmplarea numită Călin Anton Popescu Tăriceanu este absolut uluitoare. Dacă fostul premier liberal ar avea mintea limpede și ar revedea ce i s-a întîmplat lui Gheorghe Tătărăscu, ar da un pas înapoi. N-o va face. Au reușit pesediștii să-i gîdile ego-ul, promițîndu-i marea cu sarea. Pentru Ponta și ai lui, Tăriceanu reprezintă, cum era Guță pentru comuniști, doar ”o figură care poate fi ușor manevrată”. O prezență de fațadă, ca să justifice păstrarea USL. Pariu: se vor dispensa rapid de el, cînd nu vor mai avea nevoie.

9 gânduri despre „Guță și Călin: o paralelă în timp

  1. Ba nu seamănă de nicio culoare! Pentru simplul motiv că, până mai ieri, PSD-u’ nu era comunist, ba chiar era partener de alianţă cu PNL-u’, cu care se pupau pe gură, da’ care-acu’ s-au sucit. Parcă sună altfel?

  2. @Cârcotaşu: hai să-ţi spun de ce seamănă. În ambele cazuri, PNL a luat o decizie, bună-rea, nu contează, iar unul dintre fruntaşi a rupt partidul ca să pactizeze cu „duşmanul”. Asta e.

  3. Dom-le, nişte motive se găsesc totdeauna, doar n-o să lipsească. Unii cred în fantome şi ăsta-i motivul pentru care nu ies seara din casă. Chestia e, motive şi motive, decizii şi decizii, chiar şi pragmatică fiind nu-i scutită de-a fi proastă!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s