Home

Pînă la urmă, liderii USL au găsit o cale de împăcare. Una neașteptată, dar și riscantă. Un referendum pentru modificarea Constituției organizat odată cu europarlamentarele din mai e mai degrabă o soluție de avarie. Și singura modalitate pe care par a o accepta pesediștii pentru susținerea lui Crin Antonescu la prezidențiale.

De ce? Simplu: dacă referendumul va fi validat, noua Constituție prevede atribuții mult diminuate pentru președinte. Un președinte, în acest caz Crin Antonescu, binișor emasculat, devine mai ușor de înghițit, inclusiv de către pesediștii duri, care vor morțiș ca PSD să pună mîna și pe această funcție.

Riscul e ca referendumul să nu treacă. Lucru posibil, chiar probabil, avînd în vedere că e în vigoare, pînă în decembrie, tot legea veche, conform căreia e nevoie de un cvorum de 50% +1 pentru validare. 9 milioane de votanți sînt greu de urnit, chiar și în două zile. Iar europarlamentarele nu prea au lipici la români. În plus, e de așteptat ca Băsescu să-și îndemne simpatizanții la boicot.

Putem fi siguri de un singur lucru, că USL nu se va rupe pînă la alegerile din mai. După acest moment, dacă referendumul nu va trece, pesediștii vor da înapoi. Pentru că sînt foarte tentați să aibă ei un președinte puternic. Dacă referendumul va fi totuşi valid, prin cine ştie ce minune, şi vom avea Constituţia modificată, pe la sfîrșitul lunii mai vom ști deja numele viitorului președinte.

3 gânduri despre „Pe muchie de cuțit

  1. Poate e timpul (deși am îndoite îndoieli) să știm cam câți suntem prin țara aceasta (nouă milioane pentru jumătate plus 1% mi se pare exagerat)!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s