Home

În 1983, familia Romney călătorea spre Canada, unde-şi făcea de regulă vacanţa la cabana părinţilor lui Mitt. Cale de peste 1000 de kilometri, cîinele familiei, Seamus, un setter irlandez, a călătorit pe capota maşinii, un station wagon Chevrolet.

Mult mai tîrziu, prin 2007, cînd Romney a candidat pentru prima dată la prezidenţiale, un jurnalist de la Boston Globe a aflat despre întîmplare şi a făcut-o publică: în timpul călătoriei cîinelui i-a fost rău, a avut diaree etc. A fost suficient pentru ca subiectul să devină unul naţional, reluat abundent şi în această toamnă, cînd Mitt Romney a ajuns în „finala” cu Obama.

Toate marile posturi tv, toate marile ziare americane au abordat pe larg subiectul. Ba chiar o celebră editorialistă de la pro-democratul New York Times, Gail Collins, a scris nu mai puţin de 70 de articole în care era pomenită şi criticată întîmplarea cu setterul familiei Romney!

Au fost nesfîrşite dezbateri, în care s-au implicat virulent asociaţiile pentru protecţia animalelor, care l-au acuzat pe Mitt de cruzime, s-au făcut sondaje de opinie, benzi desenate, caricaturi, filmuleţe, show-uri tv (David Letterman ş.a). Pînă şi Hitler l-a „criticat” pe Romney, în de-acum celebra secvenţă dintr-o peliculă recentă, folosită cu prisosinţă şi pe la noi! „Mitt Romney dog incident” are chiar propria pagină pe Wikipedia!

Diareea bietului Seamus, demult mort şi îngropat, a produs un val de emoţie în societatea americană, în faţa căruia Romney s-a apărat stîngaci. Unii comentatori americani susţin că acest incident, aparent minor, de-acum 25 de ani, ar fi avut şi el doza lui de contribuţie la eşecul republicanului…

Ce vreau să spun? La noi se trece cu teribilă superficialitate peste întîmplări urîte din trecutul unor oameni politici – gen incendierea portului Rouen, sau gratularea unor jurnaliste cu epitete imunde. Cum ar fi reacţionat americanii dacă ar fi aflat că, să zicem, Obama i-a tras cîndva un cap în gură unui buticar arab? Credeţi c-ar mai fi ajuns preşedinte?

Reclame

9 gânduri despre „Cîinele care l-a distrus pe Romney

 1. @teaca – Chiar nu intelegi? Daca ar fi fost altfel decat este nu ar fi ajuns niciodata presedintele Romaniei. De altfel se pare ca romanilor le plac mai mult astfel de conducatori- o demonstreaza istoria. Cei care au fost corecti au murit asasinati sau siliti sa abdice . Deci?? Suntem o natie mai mult decat ciudata si avem ce meritam – chibitarii merita sforari. La noi nu ar fi castigat nici Obama nici Romney ar fi castigat un armator sau bancher cu origini telefonice sanatoase in UE ( ca si cum ar fi castigat un chinez alegerile americane).

 2. @Ari: Obama n-ar cîştiga la noi pentru că e „ţigan”…

  @cronicas: stai că încă nu şi-au ales chinezii prim-secretarul…

 3. Asta mă deranjează și pe mine la români, uită și lasă de la ei de parcă doar unu trebuie să conducă indiferent ce face.
  În plus suntem prea iertători, plasa la alegeri să fie mare, de restul ne ocupăm la paștele cailor.

 4. Din păcate!
  Pe mine mă ia de jos când văd că încă nu există mentalitatea asta de a-i schimba urgent la prima greșeală. Nu pot înțelege de ce. Eu merg pe principiul nu-i bun altul, și totul să se întâmple rapid.

 5. Asta e mai veche, câinele ăla n-a mai fost adus în discuţie în campania de acum. A fost doar puţin în campania pentru primare, atunci când Romney a fost ales dintre alţi republicani. Atât Newt Gingrich cât şi Rick Perry au făcut spoturi TV care îl înfăţişau pe Romney ca pe un „necrofag capitalist”, un atac la cariera acestuia din mediul privat pe care Obama nu şi l-a permis. Santorum, un alt republican, l-a atacat ca pe un „finanţist de pe Wall Street”.

  Pe lângă asta, Romney s-a văzut obligat să susţină tot felul de extremisme şi măsuri draconice în campania primarelor, ca să atragă baza partidului republican. De ex. susţinea „auto-deportarea” mexicanilor, adică să le facă viaţa atât de mizerabilă încât să plece singuri. Trei sferturi dintre hispanici au votat cu Obama. Negrii au fost înfăţişaţi repetat de diverşi republicani ca fiind leneşi care aşteapta ajutorul statului – şi 95% au votat Obama. Dar o prostie şi mai mare au făcut Romney şi republicanii în legătură cu avorturile. Platforma lor susţine interzicerea fără excepţii a avorturilor. Un candidat republican la Congres, întrebat despre eventuale excepţii în caz de viol sau incest, a răspuns că: „nu e nevoie de avort, fiindcă în cazul unul viol legitim organismul femeii are posibilitatea blocării sarcinii” (citat aproximativ, dar „viol legitim” a spus). Altul a zis că „în cazul concepţiei în urma unui viol sau act incestuos, sarcina trebuie dusă la capăt pentru că e voinţa lui Dumnezeu”. Romney n-a avut curaj să-i dezavueze în mod ferm. Şi 59% dintre femei au votat cu Obama.

  Campania lui Romney nu i-a convins prea tare pe bărbaţii albi (singurul grup demografic unde a câştigat), dar a scos la vot în favoarea lui Obama minorităţile şi femeile. Un singur exemplu: în statul Ohio, în 2008 11% dintre alegători erau negri. Acum au fost 15%, deşi componenţa demografică nu s-a schimbat.

 6. @cristi: cîinele a fost prezent şi în campania de-acum. Vezi doar NYT, care a fost pe faţă pro-Obama. În rest, ai dreptate, eu am îngroşat anecdotic povestea, fireşte că a avut Romney alte hibe majore.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s