Home

De vineri seara tot încerc să scriu ceva. Am ezitat. Ceva nu îmi ieşea. Ceva nu se potrivea. Ziua de vineri, 27 aprilie, o zi nebună, pare să fi dat peste cap toate calculele, toate strategiile. Cred acum, revăzînd momentele de vîrf, că finalul a fost o surpriză pentru toţi. Şi pentru USL, şi pentru coaliţia băsistă, şi, mai ales, pentru „marele combinagiu”.

Feeling-ul meu e că nimeni nu se aştepta realmente să treacă moţiunea. Din acest motiv, nimeni nu a avut un plan B. Nici măcar atotştiutorul de la Cotroceni. Totul s-a petrecut parcă pe repede-înainte. Băsescu a încercat, pe picior, tactica sa mizerabilă cu invitarea partidelor din USL separat. Planificase în grabă ca PDL să închidă ziua. Apoi, ceva s-a stricat.

Cîţiva pedelişti, Blaga, Boc şi „odaliscele” Udrea şi Anastase, au fost chemaţi iute la palat. Ceva s-a întîmplat la discuţia aceea. Şi a dat peste cap programul întîlnirilor. PDL era deja acolo, aşa că PDL „a venit”, chipurile, primul la „negocieri”. Care „negocieri” avuseseră deja loc, mai devreme.

Au şi ieşit, plouaţi, cu vorbele care au dat sens bănuielilor ulterioare: „nu propunem premier”! După care a venit imediat USL-ul. Triada. Cu propunerea fermă: Ponta. Ceilalţi, UDMR, UNPR, minorităţi, au fost de umplutură.

Repet, impresia mea e că totul s-a decis în cîteva minute, la conclavul pedeliştilor cu preşedintele. În primele momente de după căderea guvernului MRU, un fruntaş pedelist, nu mai ştiu cine, anunţa că, foarte probabil, vor intra în opoziţie.

Cred că acolo, la Cotroceni, acesta a fost mesajul. Încă o încercare de a forma guvernul, poate tot cu Ungureanu, poate cu altul, ar fi fost, aproape sigur, sortită eşecului. Ar fi prelungit agonia şi ar fi amplificat degringolada din PDL.

Aduceţi-vă aminte cum a  ţipat Boc, săracul penibiluţ, cu un patetism de operetă, că i-au înfipt minorităţile cuţitul în spate. În parte, a avut dreptate. „Intraţi în opoziţie şi să sperăm că o să-şi rupă ăştia gîtul”, presupun că le-o fi zis Supremul. E şi asta o strategie. Una disperată. Vom vedea ce şanse are.

Reclame

9 gânduri despre „Surpriza zilei de 27

  1. „Din acest motiv, nimeni nu a avut un plan B.” pe 26, Ioan Oltean intrebat fiind de jurnalisti ce vor face daca trece motiunea a zis: „Sigur ca avem si un plan B”. 😀

  2. propunerea lui Ponta s-a facut pentru compromiterea definitiva a opozitiei inainte de alegeri
    si au muscat toti momeala… asta este

  3. @ ari,
    Daaaa! Ş-uite-aşa o barbă avea! Guvernu’ Ponta va trece prin parlament, Băsescu s-a dat legat, pentru el va fi mai greu decât cu Motocicleanu! Stai să vezi, mai vorbim miercuri!

  4. Viata lui Basescu oricum nu este usoara in ultimul timp , dar toti vor astepta minuni de la Ponta , minuni pe care nimeni nu le poate face. Nici nu va avea suficient timp sa realizeze dimensiunile mlastinii in care ne aflam. Poporul acesta este ciudat… ii sustine pe hoti si se inchina la minuni pe care le asteapta sa apara ca in povestile nemuritoare.
    Orice ati spune , cel mai bun mijloc de a castiga voturi si a compromite in acelasi timp opozitia este sa ii dai posturi in care sa sti ca nu poate face nimic. Este suficient sa nu faci nimic nu sa inrautatesti neaparat situatia si toti vor spune”vedeti ca nu se putea altfel?” Era buna invatatura care spunea ca daca crei sa scapi de cineva ori il dai afara ori il promovezi ca sa pice singur.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s