Home

Ştirea economică a momentului e profitul fabulos al OMV Petrom: 887 milioane de euro în 2011! Record absolut în Ro. din toate timpurile. Pe criză! De unde, frate, de unde? Eh, la asta vă poate răspunde şi un copil cu 3-4 clase: din scumpirea benzinei.

Bine, boşii de la Petrom îi zic, de sanchi,  „evoluţia cotaţiilor internaţionale”. Bravo, mă. E o afacere să creşti preţul carburantului la pompă cu 84% în trei ani, a doua cea mai babană scumpire din UE. Adică, dacă în ianuarie 2009 preţul litrului de benzină era de 0,66 euro, în ianuarie 2012 a ajuns la 1,2 euro.

Iar dacă nu ar fi fost obligaţi să-şi facă provizioane pentru a plăti amenda aia uriaşă dată de Consiliul Concurenţei, pentru că au făcut anul trecut măgării, profitul s-ar fi dus spre un miliard de euro. 1.000.000.000, vă daţi seama? Şi cînd te gîndeşti că în 2004 OMV a cumpărat 33,34 la sută din Petrom cu 669 milioane…

PS Punem pariu că acest profit incredibil a aprins deja imaginaţia unora de la putere, făcîndu-i să-şi lingă buzele? Presimt că OMV Petrom va fi un jucător în acest an de alegeri. Deja a început să mîrîie, preventiv. Să ghicim pe ce picior va dansa?

Reclame

10 gânduri despre „Ia cu benzină

 1. Pai de ce crezi ca se grabesc mafiotii de la guvernare sa vanda energia (electrica) ? Cine crezi ca va fi cumparatorul principal ? OMV Petrom categoric … sa aiba ce sa scumpeasca atunci cand in peco nu mai intrii decat sa faci plinul la acumulatori 😉

  Om fi noi romani dar nu suntem si prosti sa nu intelegem unde bate actuala guvernare si unde pistoneaza mafiotii de pe piata de carburanti.

  Ei stiu ca tehnologia nu asteapta sa se termine petrolul, in 5-6 ani deja lucrurile incep sa se schimbe, e bine sa fie previzibili 😀

  Si ca sa fie treaba treaba, guvernul mafiot va da o lege prin care va restrictiona instalare de eoliene si panouri solare pe motiv ca dau ciorile in paleti si orbesc pilotii de avioane … mai vorbim noi despre asta … in romania imposibilul nu exista.

 2. Cum naiba sa nu aiba profit ? Iata ca la o zi dupa ce au anuntat profiturile record au si scumpit ( a cita oara ? ) carburantii ! Ar merita sa fie incendiate toate statiile de banzina !

 3. referitor la „predictie” sunt de acord 😉 si nu numai la cele de apartament … aproape sigur ca si la cazanele pe lemne (la casa), de fapt revine o taxa foarte veche: taxa pe cos !

  Eu am mai scris despre treaba asta cu ceva vreme in urma 🙂

 4. Profit mai mare inseamna taxe mai mari, taxe mai mari inseamna venituri mai mari la bugetul de stat. Ah, si pretul barilului a tot crescut in ultima vreme pe plan international cu mult mai mult decat a crescut pretul in Romania. Vedeti pe platts.com (indexul de referinta).

 5. @Valentin pretul barilului a tot urcat si scazut din , iar cel mai mare a fost prin 2008, la un moment dat la inceputul 2009 a scazut cu aproape 60% … si nu am vazut niciodata ca Petrom sa scada cu 60% :))

  in fine, adevarul este ca intradevar, petrolul international sa scumpit de ~ 3 ori din 2004 pana acum, dar totusi, petrom extrage petrol din subsolul tarii noastre la preturi romanesti, nu’l aduce cu vaporul de peste ocean … las’o dreaq de vrajeala.

  Apoi daca ne raportam la 1007 cand era probabil 2.5 lei, pretul petrolului a crescut cu ~ 40% iar al motorinei cu 300% … deci mai continuam ?

  Din petrol ca produs primar se extrag sa zicem benzinele, iar motorina este un produs secundar inevitabil, adica practic motorina si de nu ar vrea s’o extraga ea tot este acolo. Dupa motorina se extrag uleirile, parafina, si in final ramane pacura … toate astea sunt extrase din petrol, si sunt produse secundare inevitabile.

  Este ca si cum ai fierbe apa de mare ca sa obtii apa plata, pe fundul vasului ar ramane sare, produs secundar care este gratuit, dar de ce sa’l arunci cand poti sa’l vinzi ? 🙂

  Daca intradevar, 100% din petrol provena de pe piata internationala as fi crezut, dar e clar ca profitul lor este atat de mare pe baza faptului ca petrolul intern este cu mult, mult mai mic !

  Petrom nu’si va dori niciodata de ex ca viteza minima legala in localitate sa cresca la 60, nu’si va dori niciodata ca asfaltul sa fie fara nicio groapa, si nici ca dezapezirile sa fie prompte si strazile curate … pentru ca asta ar insemna sa consumam mult mai putin 🙂

  aprop si GPL-ul tot din arabia saudita vine ? De aia l’au scumpit si pe ala de prinde benzina din urma ? 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s