Home

Un politruc băsist scrie undeva o chestie care m-a lăsat crăcănat: românii nu se revoltă pentru că… acordă un cec în alb puterii, să facă ce trebuie! Înţelegînd, ca să vezi, că altă cale nu există. Îmi imaginez că pînă şi unii lideri pedelişti or fi chicotit în pumni citind această inepţie. Dincolo de eforturile caraghioase ale propagandei de partid şi de stat, rămîne întrebarea: de ce nu se revoltă românii?

Fostul consilier prezidenţial Lăzăroiu recunoştea nu demult că se aşteptau anul trecut la proteste de amploare, după anunţarea măsurilor dure de austeritate. Lipsa de reacţie a populaţiei i-a nedumerit, se vede treaba, şi pe cei de la putere. Probabil că sînt unii care chiar se hrănesc, oniric, cu ideea că noncombatul e sinonim cu aprobarea. Cu „cecul în alb”.

Şi totuşi, de ce nu au reacţie românii? Care o fi masa critică necesară pentru „explozia mămăligii”? Bine, au fost şi mai sînt revolte individuale, sau în grupuri mici. Răbufniri nesemnificative. Dar n-au ieşit, cum se aşteptau pînă şi guvernanţii, sute de mii de oameni în stradă, ca la Madrid sau la Atena. Pare că fiecare înjură pe cont propriu. Eu cred că e o stare de lehamite generală. Un fel de: „faceţi ce vreţi şi duceţi-vă dracului cu toţii”. Care s-ar putea traduce printr-un absenteism masiv la vot.

E o vorbă: opusul dragostei nu e ura, ci indiferenţa. Nu revoluţionarii care s-au îmbrîncit cu jandarmii la Ziua Marinei sînt ilustrativi pentru starea de spirit a populaţiei. Ci mai degrabă muncitorii care şedeau indiferenţi şi mîncau, în timp ce Băsescu, aflat în vizită de lucru la şantierul naval Mangalia, trecea pe lîngă ei. Unul dintre ei chiar strigîndu-i, batjocoritor, „să trăiţi bine!” Băşcălia salvează România?

Reclame

8 gânduri despre „Lehamite

 1. Nu există masă critică, avem mentalitate de slugi, mergem cu peşcheş la duşman încă din cele mai vechi timpuri şi ne lipseşte tot timpul un tătuc. Iliescu a exploatat perfect asta cu tătucul.
  Iar despre prostie…să nu mai vorbim. Nu că ar fi timişorenii mai deştepţi, dar chiar nu credeam să ajungă Timişul portocaliu. Nu m-ar mira ca USL să nu reuşească, mai ales că oferta e tare slăbuţă.

 2. „Un fel de: “faceţi ce vreţi şi duceţi-vă dracului cu toţii”. Care s-ar putea traduce printr-un absenteism masiv la vot.”
  De asta mi-e teamă nene Teacă!
  Marieta are, în mare parte, dreptate!
  Noroc că mai sînt încă saşi (sau admiratori ai saşilor) în Sibiu. Demult ar fi fost portocaliu. S-a dovedit prin procentul obţinut, pe plan local, de chior la ultimele „prezidenţiale” 😦
  Banzai!

 3. @ de absenteism se tem şi cei din opoziţie. Ţii minte cum a ieşit Băse preşedinte? Cu sloganul „nu pot ei fura, cît puteţi voi vota!”

 4. Pingback: Himalaya (ultima parte) | Ţara vorbelor în vânt

 5. Teoria mea e că românii sunt revoltaţi, deloc mulţumiţi şi nu acordă nici un „cec în alb” nimănui. Insuccesul mişcărilor de stradă se explică prin mai mulţi factori:
  1. Individualismul: chiar dacă mi s-a făcut greaţă de cât am auzit de „mentalităţi comuniste” nu suntem deloc comunişti. Şi înainte de 89 era fiecare pentru el, şi acum e tot aşa. Fiecare avem câte un cerc de prieteni în care avem încredere, însă „românul generic” e detestat şi dispreţuit. Cu cine să faci mişcări de stradă, cu laşii, leneşii, hoţii, proştii, maneliştii ăştia de români?
  2. Anomia: puterea încalcă norme şi legi fără nici o reţinere, bazându-se pentru acoperire pe o disciplină strictă a membrilor ei impusă cu mijloace securistice şi mafiote. Asta se vede foarte clar: parlamentarii coaliţiei stau în bănci atunci când li se spune, reprezentanţii puterii repetă ca nişte papagali aceleaşi fraze şi formulări dictate de undeva, sunt imuni la argumente şi dispuşi să susţină orice cretinism sau absurditate. E evidentă unitatea de monolit a coaliţiei în jurul conducerii de partid şi de stat. Problema e că mişcările democratice, legale de stradă nu au efect aici. Cei din Madrid şi Atena se bazau pe faptul că protestul lor ar influenţa nişte parlamentari ceva, la noi asta nu se poate. Şi mai e mult până să ajungem în situaţia mămăligii explozive ca în 1989 (cu sau fără fitil extern, asta nu contează).
  3. Frica: oamenii se tem să protesteze din cauza infiltrării puternice cu trepăduşi portocalii, mai ales în sectorul bugetar dar şi în mediul rural sau oraşele mici. În condiţiile în care inspectoratele şcolare şi directorimea e portocalie şi se anunţă concedieri e normal că profesorilor le-a fost frică anul trecut. Iar în sate şi oraşele mici nu mai trebuie comentat, vezi cazul Deta. Cei de acolo nici nu îndrăznesc să refuze plasele cu cadouri electorale, că ăsta ar fi un protest în sine. Reacţia lor este tipică ţăranului român: sunt supuşi, chiar slugarnici, până au o oportunitate de a înfige cuţitul în spatele boierului.
  4. Alegerile: chiar dacă tac, mulţi îşi pun speranţele în alegeri. Eu cred că vom avea prezenţă mai mare decât la ultimele alegeri şi multe voturi negative împotriva puterii. Eficienţa propagandei cu „toţi sunt la fel” e supraestimată. Doar dacă vom avea furturi masive putem vorbi de revoluţie.

 6. @cristi: în general, e corect ce spui. Dar ai uitat un lucru: au plecat peste hotare vreo 3 milioane de români, de regulă oameni dinamici şi întreprinzători. Aşadar, societatea românească a „pierdut” partea sa cea ma9i dinamică şi mai activă, politic şi social.

 7. nu inteleg de ce tot plangem dupa romanii plecati afara, ca dupa americani in 44 si 45.Intotdeauna vor pleca oameni spre alte tari si job-uri. Acum o sa ne punem tarana in cap ca au plecat ffi cei mai buni-aiurea.Au pleact si buni si f buni si mai putini buni.Ce facem sa ii tinem pe restul aici?? Asteptam invazia chinezilor si altor natii- mongole , arabe si mai stiu eu ce sa le tina locul ca acum cateva sute de ani??
  care este time-ingul ptr explozia mamaligii nu stiu , fapt este ca va fi cand se asteapta mai putin si dintr-o prostioara.Asa ii vad eu pe romani

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s