Home

Într-un mod pervers, poate, ar trebui să-i fim recunoscători lui Traian Băsescu după ultima sa ieşire. Pentru că, în nimicnicia lui, atacîndu-l imund pe Rege cu acel discurs fascistoid, a declanşat fără să-şi dea seama, un val de simpatie pentru Mihai I şi un altul de dezgust faţă de mîrşăvia sa. Nu mai spun că i-a băgat în rahat şi pe intelectualii săi de curte, care dau penibil din colţ în colţ.

Fapt e că o mulţime de inşi, politicieni, istorici, dascăli, artişti, jurnalişti, membri ai societăţii civile sau simpli cetăţeni, unii neavînd pînă acum faţă de fostul suveran decît, eventual, o deferenţă distantă şi rece, au reacţionat, oripilaţi, ca şi cînd le-ar fi fost înjurată mama. La urma-urmei, nu trebuie să fii neapărat monarhist ca să te simţi murdărit de o asemenea abjecţie. Iar asta are doar o explicaţie: criza de repere morale. Oricît de pretenţios ar suna această sintagmă.

Eu cred că tocmai lipsa acestor repere îi determină pe foarte mulţi români „republicani” să se raporteze la personalitatea fostului suveran. În cine altcineva să mai crezi? La cine să te mai uiţi cu respect? La actualul preşedinte? Să n-o spuneţi nici în glumă. E un personaj pe care, cîndva, dascălii îl vor da ca exemplu negativ elevilor. La Boc? La Udrea? Personaje de Divertis. Chiar aşa, v-aţi putea imagina vreo televiziune, fie ea şi tabloidă, sau vreun ziar de scandal, caricaturizîndu-l pe Rege?

Anunțuri

4 gânduri despre „Pentru ce trebuie să-i mulţumim lui Băsescu

 1. Nene Teacă, io n-am de gînd să-mi dau „cu” părerea despre regalitate. Am avut ONOAREA să-mi fie strînsă mîna de seniorii Raţiu (o fi fost candidat el la prezidenţie …) şi Coposu, REGALIŞTI CONVINŞI!!! Io, sincer, nu văd cu ochi buni o eventuală revenire la regalitate, după două dictaturi, intercalate fiind o pseudo-democraţie.
  Da’ nici nu pot vedea cum o caricatură de „şef de stat” scuipă şi calcă în picioare ISTORIA!
  chioru’ o să plătească pentru asta!!!
  Banzai!

 2. @shogunule, eu vorbesc aici ca un republican care nu poate suporta să fie terfelit la modul ăsta golănesc ultimul nostru suveran. Care e o personalitate. Punct.

 3. Multa lume nu stie ca Regina Elisabeta este cea care a facut, pentru prima oara in lume, o reclama publicitara de tip testimonial pentru o companie producatoare de masini de scris . Cu sumele incasate a contribuit la cheltuielile pentru construirea Pelesului.
  Mioriticii
  nostri filo-comunisti si ceausisti nu pot ierta Casei Regale a Romaniei faptul ca:
  – nu este 100% mioritica
  – a determinat si realizat pe durata nedeterminata Independenta de Stat a Romaniei
  – a creat conditiile proclamarii autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane scotand-o de sub “scutul protector” al Inaltei Porti Otomane(1885) si ridicarea ei la rangul de Patriarhie(1925)
  – a modernizat, occidentalizat in spiritual benefic al timpului, Statul Roman sub TOATE aspectele, lichidand si aspectul de “raja greco-turceasca” care domneau pana atunci.
  -a modernizat Armata Romana, inlocuind ghioaga, 100% stramoseasca, din mana soldatului, cu armament adecvat epocii, si salvarii, cu uniforma nemteasca.
  – a realizat Romania Mare sub un rege care a imbratisat fara rezerve cauza romanilor.
  – a indraznit, la 23 august 1944 sa faca manevra disperata care, aducandu-i regelui de atunci discreditarea, a permis pe de o parte recuperarea teritoriilor din vest, pe de alta
  – a intarziat prin diferite alte manevre, bolsevinizarea tarii.
  – a construit un palat mic, dar de o socanta frumusete in Romania, in loc sa-l faca in Germania. Din venituri 100% LEGALE care apartinandu-i i s-a si restituit pe cale tot LEGALA ! Si pentru asta NICIUN roman NU o duce prost si nu a pierdut NICIO para chioara, si NU a devenit mai sarac!
  -a contribuit la intrarea in NATO si UE cu sprijinul Regelui Mihai I si Principelui Radu, care timp de 6 ani (sub 3 guverne) a fost reprezentant al Guvernului Romaniei si pentru asta NICIUN roman nu a devenit mai sarac!
  Dar MULTI romani au saracit cand s-au vandut pe nimic fabrici, uzine, vapoare, sute de hectare pamant arabil, paduri pe care le-au defrisat, etc., iar “vanzatorii” sunt azi miliardari! MULTI romani vor fi mai saraci pentru ca Guvernul Basescu-Boc au acceptat imprumuturi inrobitoare! Patriot.

 4. Diferenta intre monarhie si republica, daca in spatele monarhului si a prezidentului se afla aceleasi institutii democratice, rezida din calitatea poporului pe care il reprezinta.

  Unui popor se curve si de betivi, monarhul, educat in familie sa faca fata oricarei intalniri cu alt monarh sau cu un presedinte, indiferent de nivelul celui intalnit, poate constitui un model si pentru ultimul dintre indivizii poporului pe care il reprezinta. Cu ce nu ne putem impaca? Cu faptul ca – desi n-are patru texticole – el e „alesul Domnului”.

  In schimb, putem sa ne alegem presedintele dupa chipul si asemanarea noastra. Nimeni nu pregateste presedinti intr-o republica si chiar daca ar face-o ar trebui ca acesta sa fie ca alegatorul, fiinca democratia nu permite ca alesul sa-i fie alegatorului mai presus.

  Un presedinte de calitate nu se poate obtine decat dintr-un popor de calitate.
  Sunt aspecte practice ce nu mai pot fi impuse astazi decat de bunul simt, acolo unde el exista.

  Sunt multe avantajele unei monarhii constitutionale incepand cu garantarea calitatii reprezentarii, garantarea echidistantei de partidele politice, el nefiind urcat pe tron de nici o grupare politica, eliminarea tambalaului cincinal cu alegerile prezidentiale, existenta modelului de educatie sus si nu jos, etc.

  Singurul neajuns al institutiei monarhice e ca monarhul nu poate compensa faptul ca nu e ales in mod democratic, cu nici macar un texticol in plus.

  http://jos-cu-basescu.blogspot.com/2011/06/ude-mereu.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s