Home

Nu mă entuziasmez eu prea uşor, ba dimpotrivă, sînt un tip mai degrabă sceptic. De data asta vin şi spun: anunţul de azi, 6 iunie, al liderilor USL, mi se pare prima lovitură politică adevărată, după constituirea alianţei. Bref, USL contraatacă la propunerile băsesciene de revizuire a Constituţiei cu trei soluţii simple, care se pot pune în operă foarte rapid.

Odată, modificarea legii electorale, în care să se prevadă diminuarea numărului de parlamentari, la maxim 320 (în cele două camere); apoi, modificarea legii uninominalului, astfel încît parlamentarii să fie aleşi într-un singur tur de scrutin (sistem deja legiferat pentru primari şi preşedinţi de consilii judeţene). Acesta e sistemul englezesc: winner take all, cîştigătorul ia totul. În sfîrşit, o propunere legislativă privind interzicerea migraţiei politice.  Parlamentarul ales sub sigla unui partid îşi va pierde locul în legislativ dacă îi dă prin cap să plece la altă grupare politică.

De ce spun că e o lovitură? În primul rînd, pentru că lasă referendumul gîndit de Băsescu, odată cu localele, cam fără obiect. Apoi, pentru că plusează: alegeri într-un singur tur şi interzicerea de facto a migraţiei politice, care a devenit în ultimii ani o mizerie. Vezi apariţia din neant a partidului migranţilor, UNPR, creat în laboratoarele cotroceniste.

N-am idee cum vor reacţiona pedeliştii, dar presimt că sînt în mare încurcătură. Nu pot zice nu, dar nici nu le convine să li se tragă preşul de sub picioare. Pentru că asta se întîmplă. Cei mai mulţi se gîndeau că revizuirea constituţiei e imposibilă, pentru că USL nu va vota propunerile prin care preşedintele devine un factotum.

Acum, situaţia se schimbă radical. Cu acest şah inteligent. Cum va reacţiona Băsescu? Îi va lăsa pe aleşii pedelişti să voteze propunerile USL? Sau le va lua în derîdere, în stilul său grobian-zeflemitor, simţind că pierde avantajul primului serviciu?

NOTA: articolul de faţă a fost preluat de Cotidianul.

7 gânduri despre „Ce lovitură!

  1. Io de cînd am zis că legea electorală-i de căcat şi că ea trebe schimbată, nu constituţia.
    băselu’ o reacţionat deja cu regionalizarea înainte de alegerile locale.
    Banzai!

  2. @shogunu: o să facă pe morţii în păpuşoi, ai să vezi! Ca să nu le dea apă la moară uslaşilor.

  3. In sfirsit un lucru bun facut de USL !Cea mai tare e aia cu legea privind interzicerea migratiei politice !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s