Home

Îl tot ascult de ceva vreme pe vorbetele Ilie Şerbănescu, analist economic. Fostul (cîndva) ministru ne ameţeşte superior, trăgîndu-ne lejer de urechi. Gîndirea sa e fix, da fix pe filiera FMI-Băsescu-Isărescu-Boc. Adică, spune omul, tăierea salariilor nu e de ajuns, cerea internă trebuie să mai scadă, măsurile anticriză, de genul stimularea consumului, sînt o aiureală, und so veiter.

Mă întreb, de ce nu o fi propus Ilie Şerbănescu pentru premiul Nobel? Sau, ca să nu fim neapărat patriotarzi, de ce nu i se dă Nobelul şefului FMI, Strauss-Kahn? Pînă una-alta, Nobelul pentru economie merge spre alţii, care văd lucrurile cam la 180 de grade faţă de Ilie Şerbănescu-Boc-Isărescu-Băsescu-FMI.

Ete, unul, Paul Krugman, zice că măsurile de austeritate (impuse de UE-FMI), fac mai mult rău decît bine. Un altul, Joseph Stiglitz, spune cam aşa: statele care se vor baza exclusiv pe austeritate ar putea reintra în recesiune. Acu, ce să facem? Să-i credem pe cei doi cu Nobel, care propun majorarea investiţiilor pentru lucrări publice şi reformarea sistemului de impozitare? Sau pe Ilie Şerbănescu?

Răspunsul e simplu: mergem pe mîna lui Ilie, că e de-al nostru! Ce ne îndeamnă Ilie să facem? Să scădem şi mai mult cerea internă. Consumul, adică. Păi e simplu, nea Ilie: să nu mai dea statul salarii, pensii, indemnizaţii şi alte alea, timp de 3 luni. Economie la buget, căcălău! Ei, vor fi şi pierderi colaterale, „ieşiri din sistem”, cum cinic spune Boc, adică o vor mierli unii, alţii îşi vor lua lumea-n cap, vor falimenta o groază de firme, comerţul, serviciile, vor fi la pămînt, dar una peste alta, ieşim din criză. Pe partea ailaltă. Ce ştiu nobelii ăia?

Anunțuri

21 de gânduri despre „Imbecilii crizei

 1. pai daca zicea invers, ca shtiglitzii aia, risca sa ia nobelu’ si sa fie tentat sa-si „stimuleze consumul” din milionu’ ala care vine la pachet cu premiul

 2. io i-as da premiul nobel, monstrului din cotroceni.
  Ori, ori, sa fie clar, tot la dezaxat ajungem.
  Premiu pentru genocid, n-au inventat nobelistii astia?
  Conu ilie ma agaseaza si pe mine cand o da cu „e bine ce se face cum se face” si cu stransul curelei.
  Acu recent, nu a avut ocazia sa ma mai agaseze. Nu l-am servit.
  Am preluat muzichia de mai jos, de pe pagina lui Andrei Badin de pe facebook.
  O ascult a nu stiu cata oara.
  Ziceti-mi daca va spune ceva.
  Sa fiti iubiti !

  Subscriu, adica ce mai achiesez, la postarea ta, sufleteste si „mental”.

 3. Pingback: Tweets that mention Imbecilii crizei « Blogul lui Teacă -- Topsy.com

 4. @dom: invers nu putea să spună, pentru că omul suge (aud) şi de la guvern, şi de la BNR.
  @sandman: adică e consecvent. Ca ăla, na c-am uitat… 😀
  @shogunu: tot la floricică ajungem 😆
  @maria: pînă la Nobel, ar trebui să-l nobelim noi… 👿 O să ascult muzichia de la tine mai tîrziu, în linişte.

 5. Sa-l nobelim sau sa-l casapim ?
  Si numai pe unul ?
  De unul m-as ocupa eu si l=as dovedi.
  Astia sunt cu zecile de mii.
  Hecatomba !
  Muzichia merita, eu o ascult de in curand pierd numaratoarea ascultarilor.
  O uitasem un pic si ce bine imi cade sa o ascult in voia inimii.

  Am fost plecata pentru o mititica aprovizionare, pita in primul rand si am fredonat-o si pe unde am fost.
  Nu mai ascult muzica, voi „audia” emisiunea Danei Grecu. Mi-au lipsit nitel.

 6. Ce-o fi vrând să însemne ??
  Atac-flood marca PD-L! Şi-au angajat hackeri, bastarzii !!
  Nu e prima dată când vine * valul * de acest soi… Cineva dă flood ca să nu mai funcţioneze blogul…
  Linkurile ce compun * valul * duc pe site-urile Camerei Deputaţilor şi Senatului, * fişele * tovarăşilor pedelachei şi iudemerei.
  Aţi păţit şi voi aşa ceva, la voi vin * valuri * -aistea ??
  A început prigoana bloggerilor ?

  http://sfinx777.wordpress.com/2011/01/04/ce-o-fi-vrand-sa-insemne/

  P.S. * Cauza unui filtru pe ip este de obicei un flood trimis catre ip-ul tau principal. * Adică ?
  Mă poate ajuta cu informaţii vreun coleg, ce anume să fac mai exact ??

 7. Tataia asta e dus cu capu’ mai demultisor de cand era ministrul ieconomiei ,si se rastea la noi ,cum ca :d-aia n-avem autostrazi in Romanica ,ca pretul la carburant nu-i in rand cu cel european ,si ca o sa vedeti voi cand s-o reglementa cate milioane de k.m. vor rasari pa plaiul stramosesc ! Si azi ,cand avem printre cele mai mari preturi >>ciuciu autostrazi ! Dealtfel ,nici un pitigoi ambetat de farmecul „capitalismului” (io’i zic mai aproape de adevar :corporatista ,adeca ceva ce N-ARE nicio legatura cu „piata libera ” ,concurenta ,spiritul inovator ,investitii profitabile ,si alte asemenea vrajeli De Bolintin ) „cunoscator” de economie nu poate explica de ce avem cele mai mari preturi din Europa la multe cele necesare traiului zilnic -papica ,gaz ,gcalorie ,benzina etc ,cat si cele mai mici salarii !!!

  Oare nu se mai aplica principiul conform caruia :leafa e direct proportionala cu productivitatea muncii ???!(asa cum tot sporovaie papitoii cu gulerele albe);pai atuncea ce dracu fac sefii din „multinationalele corporatiste si pline de pirturi ” ,de ce nu-l pune pe uvrieru’ ruman la treaba ,sa ia si iel un 3000E ca-n Ghermanica ?Aii ?

  Sau de fapt ,romanii chiar muncesc prea mult pt. salariile astea demne de Etiopia ,iar corporatistii s-au transformat in stapani de sclavi in varianta moderna ,nepasandu-le ca din leafa „capitalisto-de rahat-si de piata” nu se poate plati nici intretinerea&gazu’&telefonu’&buleftrica pe timp de iarna !!!

  Si mai vb. unii tembeli de …alte reduceri ,de „ajustari” cum le zic iei ,de „reforma structurala” ???

  Da’ ….de Cyclon B nimic ,nimic ? Ca-i mai rapid !

 8. Asta-mi aminteste de un inspector scolar care in urma cu multi ani imi spunea cu bucurie ca greva generala a profesorilor, care a durat atunci 3 zile, are partea ei buna. S-a facut economie la cheltuieli cu sistemul de educatie.

 9. @Sibilla: e ciudat ce ţi s-a întîmplat. N-am mai auzit de aşa ceva. O să-i întreb şi eu pe unii care se pricep.

  @Lucidu: l-ai ghicit bine pe individ.

  @Sicti: corect, am putea închide ţara pentru o vreme!

 10. in romania toti fara exceptie nu fac altceva decit sa repete ca papagalii exact ce se spune prin vest. ce afirma taranoiul asta aud prin vest de cel putin 15 ani!!! inca de pe atunci organizatiile patronatului cer desfintarea a orice inseamna ajutor pt om si desigur ca nu se uita niciodata chestia cu micsorarea salariilor a pensiilor etc. ce nu intreaba nimeni este cum va functiona economia de consum fara bani? economistii vestului sint oricum o adunatura de natarai fara prea multa minte iar ca dovada stau rezolvarile lor demne de filmele cu prosti si care au dus cu regularitate la agravarea crizelor si ingroparea in mizerie a multor state de-a lungul timpului. de fapt nimeni nu poate numi un stat salvat de mintile boilor vestici. despre cei numiti in articol stiti prea putin ca sa puteti avea o parere despre ei. premiul nobel este o aiureala deoarece este dat de un fond privat iar criteriile dupa care este acordat nu sint cunoscute.

 11. Prietene Der, de cîte ori citesc ce comentezi tu pe blogul meu, mă apucă depresia. Chiar aşa de negru o fi vestul ăla pe care vrem noi să-l copiem? Chiar totul o fi putred pe-acolo?

 12. teaca

  si ce crezi ca daca aveam ceva pozitiv de spus mi-ar fi fost rusine sa spun?! crezi ca sint omul care ar fugi de bine si care nu este capabil sa-l vada daca el ar exista?! trebuie sa recunostem ca am luat o mare teapa de la niste boi pt ca astia sint vesticii!!! erste rusinos la maximum!!!!
  spune-mi ce vine peste voi de 21 de ani! bine?! 🙂 de unde ar putea el sa vina?! 🙂 eu zic ca exact ce este in vest aia vine si la voi care acum chiar faceti parte din vestul iubit. inca odata repet ca nu se va inventa nimic special pt romania si nici voi nu puteti schimba si nici macar adauga ceva la aceasta frumusete de sistem pe care aveti in sfirsit onoarea sa-l savurati in toata splendoarea lui! 🙂
  iti pot da de citit ce scriu vesticii cu sutele de carti si nu vei gasi niciodata nimic laudativ. dealtfel istoria vestului luminos iti arata cit vrei tu de clar ca totul este un un jaf si ca niciodata n-a fost altfel decit in mintea mioriticului roman care stim ca avea o perceptie mai slaba decit oaia in ceea ce priveste realitatea. 🙂

  si daca tot ai probleme si nu sti unde ati intrat te lamuresc aceste linkuri care descriu vestul si vesticii:

  acum cred ca este clar!

  🙂 🙂 🙂

 13. sper sa dai drumul comentului chiar daca are linkuri. data trecuta ai facut exact ca un vestic 🙂 si ai scos comentul cu linkuri pe motiv ca-i mult de citit!!! 🙂 🙂

 14. @der: cînd comentariul are multe link-uri, e aruncat automat în spam şi trebuie aprobat. Cel la care te referi tu avea enorm de multe link-uri, cred că vreo 20. De aceea nu i-am dat drumul. Cine crezi tu că are timp să le vadă pe toate?

 15. teaca

  iti postez un raspuns de-al meu pe alt blog.

  cei care au profitat de scoala organizata de aia rai 🙂 pe gratis n-au probleme cu cititul sau intelesul cartilor insa cei educati in capitalism la scolile pe bani nu vor ajunge niciodata sa treaca dincolo de gindirea necesara intelegerii pungutei cu 2 bani iar aici ma refer desigur la cei dotati la virfurile de generatie 🙂 deoerece exista posibilitatea ca unii sa se incurce pina si la asa ceva ca doar contine un mesaj iar asta o complica. 🙂
  referitor la das kapital cartea lui marx trebuie spus ca este cea mai buna analiza economica scrisa vreodata iar dovada sta in faptul ca de atunci nimeni n-a mai revenit asupra ei. profitorii capitalismului prefera sa mentina tacerea despre ea din simplul motiv ca nu o pot contrazice. capitalismul este un sistem nefunctionabil fapt pe care ai avut ai si vei avea ocazia sa-l admiri live iar daca nu se va schimba nimic vei ajunge sa-l simti pe propia-ti piele si atunci nu stiu sa-ti spun cine te mai poate scapa. 🙂
  poti face o comparatie cu alti 2 indivizi considerati mari economisti ai vestului -dupa unii chiar primii 2- capitalisti sadea care au incercat sa gasesca o solutie pt ca acest sistem sa functioneze: joseph schumpeter si milton friedman.
  primul a militat pt teoria distrugerilor pe care le numea creative 🙂 iar al doilea pt neoliberalismul pe care-l vezi cu asa numitele piete libere de capital care cica s-ar regla singure. f. imp. era ca toate astea urmau sa ne ajute pe noi oamenii s-o ducem bine 🙂 si am ajuns asa de bine ca-n zilele nostre la fiecare 5 secunde unul ne paraseste definitiv din lipsa unor conditii minime de existenta.
  “binele” se vede astazi si poate fi verificat deasemenea in istorie pt. cei care vor sa stie mai mult.
  schumpeter a incercat prin deschiderea unor firme sa-si puna in aplicare maretele lui cunostinte fapt care a insemnat si falimentul repetat al acestor intreprinderi particulare. 🙂
  friedman in schimb a dus toata lumea la faliment prin teoria lui monetarista. 🙂
  asta a facut intr-un fel drumul invers in sensul ca la inceputurile lui a fost un admirator al lui keynes si a ceea ce-a ramas cunoscut in istorie sub numele de new deal program care l-a salvat practic de la foamete si pe care mai apoi satul fiind a inceput sa-l combata. principala lui carte pt care a si primit premiul nobel este capitalul si libertatea scrisa in 1962. a fost sfatuitorul guvernului reagan care a trait criza anilor 80 cind au falimentat peste 2200 de banci si cind inflatia era la peste 15% iar numarul somerilor scapase de sub control. 🙂
  desigur ca schumpeter a avut si elevi care mai apoi au devenit celebri: unul robert sweezy a ajuns marxist daca tot a invatat sa gindeasca 🙂 iar celalalt greenspan prin programul lui a contribuit la colapsul finaciar de astazi impreuna cu stiglitz detinator de premiu nobel deoarece bazele crizei s-au pus in vremea lui clinton CIND FOSTUL ELEV NE ANUNTA CA SE INCINGE ECONOMIA SCAZIND MAI DEPARTE RATA DOBINZILOR SI INUNDIND CONTINUU PIATA CU BANI IEFTINI DESI NU ERA NECESAR. ti-a pus mr. x un articol despre astia cu scopul de-a demostra ceva insa el nu poate avea un discernamint suficient de dezvoltat pt a intelege ceea ce citeste iar asta se datoreaza faptului ca educatia lui s-a oprit in drum datorita navalirii vesticilor in romania si dupa cum stim caruta aflata la deal daca se opreste urmatorea miscare probabila este la vale. 🙂 asadar sint convins ca nu s-a inteles nimic din tot ce era important de fapt ci doar chestiile marunte care tin de comedia situatiei umane fapt pt care s-a simtit dator sa decoreze postul cu emo zimbitori desi nu era cazul.
  desigur ca toti au avut pe undeva dreptate in unele afirmatii insa astea sint menite sa le arate celor care isi pot permite luxul existentei unui proces de gindire independent ca sistemul capitalist este o ineptie. friedman a criticat fed pt politica financiara gresita de cele mai multe ori fapt care se poate constata chiar in zilele noastre si new deal despre care a spus ca nu asta a scos tara lui din criza ceea ce este un mare adevar deoarece depasirea problemelor economice s-a facut in anul 1944 -exista cifrele statistice si avem noroc ca 1+1=inca 2! 🙂 – iar cine poate trage concluziile date astfel mura-n gura.
  la schumpeter numai titlul teoriei sustinute “a distrugerilor” indiferent de creativitatea lor 🙂 spune totul asa ca nu trebuie sa va mai mirati de ceea ce vedeti in jurul vostru. ceea ce nu stiti voi romanii care credeti ca va nasteti destepti iar conostintele viitoare o sa le inhalati din miscarile ramului zgomotul riurilor si bataia vinturilor sau daca sinteti departe de astea sperati in salvarea oferita de televizorul cu cacapievici, izmeneanu si alti plesuvi sau liceeni 🙂 este ca uniunea asta europeana in care lipseste poporul european 🙂 isi bazeaza programul inovator 🙂 de dezvoltare 🙂 dar si tratatul de la lisabona exact pe produsul mintii falitului schumpeter. 🙂
  si ca sa nu va las in intuneric va explic pe scurt de ce nu poate functiona capitalismul: este un sistem care are nevoie de extensie continua asa dupa modelul cunoscut din biologie al bolii numita cancer. sfirsitul este acela ca ambele isi distrug sustinatorii adica oamenii.
  mai aveti ceva nelamuriri?! 🙂
  in concluzie cei mai multi romani cam in jur de 95% nu stiu de capul lor si nu au habar de nimic insa au pareri despre absolut orice. 🙂
  pe calea asta nu-i de mirare ca v-ati umplut de “succesuri” si aveti pe cap tot ce se vede sau se aude. 🙂
  si in ultima instanta monseur nu toti aia pe care-i acuzi tu de destaptaciune chiar sint destepti. 🙂
  si-ti mai dau un exemplu: jeffrey sachs
  alt baiat de treaba care ne-a imbogatit pe noi cu o carte intitulata the end of poverty asa dupa modelul altora care ne anuntau ca s-a terminat istoria. 🙂
  asta este tot plin de titluri premii si scoli facute la vestici acolo de unde pleaca cunosterea stiinta si unde rasar toti desteptii nu-i asa? 🙂 🙂
  asta i-a ajutat pe rusi adica pe yeltsin sa reformeze economia de-au avut un numar record de flaminzi scazindu-le totodata speranta de viata cu zece ani in timpul deasemenea record de 5 ani. 🙂
  i-a mai blagoslovit si pe polonezi impreuna cu altul david lipton sef la fmi care v-a ajutat si pe voi spre calea “binelui” pe care-l puteti admira. 🙂 acum il aveti insotitor pe aceeasi cale a binelui pe jeffrey franks care printre altele i-a ajutat si pe argentinieni sa invete cum sta treba cu falimentul. 🙂
  si pt ca este atit de destept nea sachs i-a ajutat si pe alti sud-americani si aici nu mai adaug nimic ca stim cu totii unde sint. amintesc doar ca in argentina care a dat faliment in anul 2001 peste 50% din populatie traieste intr-o adinca saracie. deasemenea asta a ajutat si noua zeelanda sa se reformeze. 🙂
  rezultatul il dau printr-un citat de-al lui: ” n-am stiut ca o sa iasa atit de rau!” 🙂 desigur fiind un om civilizat si manierat crescut si educat la “civilizati” si-a cerut si scuzele de rigoare. 🙂

  concluzia este simpla: meritati nenica tot ce vine si cum vine! 🙂

  acum astept sa ma contrazici ca doar esti capitalist convis 🙂 si mai si spui ca noi trebuie sa avem responsabilitatea nostra pt noi insine insa din pacate n-ai realizat ca asta se numeste darwinism social si daca definitia este complicata pe scurt iti spun eu ca propui o intoarcere in timp la solutiile pe care le avea la dispozitie si omul cavernelor. responsabil pt tine insuti esti doar atunci cind ai conditii si nu cind esti redus la trai din instincte si transformat in vinator de orice te tine in viata. iti spune ceva rata inalta a cresterii criminalitatii? vrei exemple ca le am stocate pe toate? 🙂
  pe mine nu ma intereseaza comunism sau capitalism stinga sau drepata ci fiind un om al sec 21 o viata in conditii demne de acest secol. acestea nu pot fi asigurate de sistemul bestial vestic. manusile lor albe si plinsetele de mila celor pe care stiu bine ca trebuie sa-i sacrifice nu ma pot pacali! 🙂

  daca marx a avut nevoie de 2200 de pagini pt a face praf capitalismul mie imi ajung citeva rinduri. :))))
  si asta era tot un vestic! 🙂

 16. teaca

  cum au facut vesticii ca v-au vesticizat in doar 2 decenii?! 🙂
  articolele alea mi-au luat 30 de minute sa le citesc ca doar nu crezi acum ca postez linkuri care contin probleme despre care nu am habar!? 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s