Home

De nişte ani buni, chiar dinainte de istorica suspendare, şeful Cotroceniului şi patapievicii săi încearcă să inducă ideea că Parlamentul e o chestie cvasi-inutilă. O frînă. Şi că trebuie reformat pînă la cotor. Prima soluţie „miraculoasă” a fost votul aşa-zis uninominal. Care s-a dovedit a fi un fiasco. A doua – înjumătăţirea numărului de parlamentari. Tămbălău, chiuituri, referendum: un vehicul parşiv pentru realegerea Băsescului. Apropo, a mai auzit cineva măcar o vorbă despre subiect? Fireşte că nu mai e de actualitate, cîtă vreme partidul prezidenţial stă cum stă în sondaje. Ultima modă e asumarea răspunderii. Care transformă încetişor parlamentul într-o anexă a executivului, respectiv a preşedintelui.

Acum, să fim corecţi, parlamentul are, şi nu de azi de ieri, o imagine dezastruoasă. A contribuit vîrtos şi media, care i-a zugrăvit pe aleşi în fel şi chip. Ce înţelege omul de rînd? Că ăia stau şi dorm în fotolii, cînd nu se ceartă, sau cînd nu chiulesc, pe salarii babane. Imaginile cu scaunele goale din Palatul Parlamentului au devenit emblematice. Aş putea fi de acord că în parlament sînt tot felul de personaje dubioase, de neaveniţi, de flecari, de inşi care, cînd îţi dau mîna, îţi vine să-ţi pipăi portofelul. Aşa cum sînt şi destui oameni de toată isprava.

E altcumva prin alte părţi? Mai mult sau mai puţin. Presa americană spune despre Congresul lor că e cea mai mare adunare de mediocrităţi. Grecii îşi numesc Parlamentul casă de nebuni. În Camera Comunelor din Londra bate mai mereu vîntul, cu excepţia zilei de miercuri, cînd se înfruntă tradiţional premierul cu şeful opoziţiei. Am asistat odată la o şedinţă, din loja vizitatorilor. Nu erau mai mult de 30 de de parlamentari britanici prezenţi la o dezbatere pe legea educaţiei. Credeţi însă că-şi pune cineva, întreg la minte, problema să diminueze rolul parlamentului într-o democraţie solidă? Ca să meargă pe mîna unui despot, fie el şi luminat?

De aceea vin şi spun: prefer oricînd un parlament cu 500 de cetăţeni, genii, mediocrităţi, sobri, măscărici, hoţi, virtuoşi ş.a., care să se certe, să se contreze, să dezbată, să ajungă împreună la o soluţie, mai bună sau mai proastă, decît un singur om care să ia decizii de capul lui, fie el un mix fericit de Einstein, Ştefan cel Mare, Maica Tereza, regele Solomon şi Papa Ioan Paul al II-lea. Nu-mi cereţi să vă explic de ce.

Anunțuri

10 gânduri despre „Ori sîntem parlamentari, ori nu mai sîntem…

 1. @ Vasile, şi Ceauşescu avea un soi de parlament. Temerea mea e nu că se desfiinţează, asta n-o face nici măcar un dictator, ci că va fi transformat într-o anexă a executivului. În cazul nostru, a unui singur om.

 2. Si pe aici, cand vezi scaunele goale, te intrebi ca unde-s restul. Sunt la diferita comisii si comite, pe teren,in delegatii la deferite congrese,etc.
  Si pe aici, primul lucru la o noua legislatura isi voteaza banii. Si pe aici sunt diversi „suspecti” prin Parlament. Si pe aici sunt doua camere, plus fiecare Land cu Parlamentul sau.
  Dar nimanui nu i-a trecut gunoiul asta prin cap; sa-l miscoreze, sa-l faca uni sau toate idioteniile de pe lume…
  Dar in Romania, unde salamul si burdihanul ii baza, prostimea, dusa de nas de idiotul ala isi da cu stangu-n dreptu´…
  Chiar si pentru atat le doresc sa traiasca bine; chiar foarte bine…
  Iar celorlalti, sa reziste… Ca altceva ce sa faca?

 3. Stie Base ce face. Vrea sa lase ceva si urmasilor, urmasilor lui, sa-l pomeneasca in veci. Intrebare: cel ce va veni dupa el va modifica modificarea?

 4. Pingback: Tweets that mention Ori sîntem parlamentari, ori nu mai sîntem… « Blogul lui Teacă -- Topsy.com

 5. Haida-de asta ne-ar mai lipsi CPUN.O fi ce pe unii ii distreaza , dar pe altii ii omoara.Din partea mea sa fie 500 de parlamentari si prezenti 100 _cu randul- dar sa ii vad si eu ca traiesc , ca discuta , ca se cearta nu numai pe os , ca dau si legi bune si nu sa ii aud ca pentru orice votare de lege se consulta cu Boc.Pai atunci de ce esti acolo , la numar doar ca oile ????Si la pionieri erau din cei care isi ziceau parerea buna , proasta , asa cum era, nu sa vad niste amatori care stau cu telefoanele in mana , surad tamp la camera de filmat si spun reporterului” eu personal nu iau nici o hoatarare pana nu il sun pe Boc”.Daca e asa atunci mai bine lipsa.Democratia noastra naste monstri -tot de ai nostri. Si prea putini recunosc ca dictatura in Romania a inceput cam demultisor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s