Home

Tot aud lamentări, cam penibile, mai ales dinspre politicienii opoziţiei (Crin&Victor), dezamăgiţi că nu prea iese lumea în stradă. Pur şi simplu,  ăştia nu realizează că nu s-a adunat destulă apă în spatele zăgazului. Că e încă departe momentul ruperii.

Ce văd oamenii? Două procente: 25% şi 15%. Atît. Două cifre. Două entităţi abstracte. Milioane de bugetari şi pensionari sînt încă năuci, buimaci. Încă nu percep realitatea care va veni odată cu cele două cifre. Sînt destui cei care nu pot crede că se va întîmpla aşa ceva. Şi care se agaţă de această iluzie. Liderii sindicali se zbat cam degeaba, pentru că bat la nişte uşi închise, sau doar uşor crăpate.  Mulţi s-au baricadat în confuzia asta, şi nu realizează amploarea nenorocirii. Încă nu-i doare.

Înspre toamnă-iarnă, pe cînd vine frigul şi se pun conservele, cînd omul se va uita lung în frigider şi pe lista de întreţinere, după ce va fi primit fluturaşul de salariu sau cuponul de pensie, doar atunci se va trezi brutal la realitate. Cam pe-atunci s-ar putea rupe zăgazul. Şi tot cam pe-atunci, bag mîna-n foc, va ieşi Băsnescu şi va schimba bocul. E un soi de supapă care funcţionează mai mereu. Va mai cîştiga, poate, ceva timp. Foarte puţin. Dar nu va fi în stare să schimbe cursul viiturii. Şi nici trendul căderii partidului său. Dacă aş fi cinic, aş zice că  singurul posibil cîştig al acestei crize ar putea fi desumflarea balonului artificial şi nociv, PDL.

Post scriptum: Nu e miting sau manifestare la care să nu auzi, obsesiv, „murim de foame”. Am ajuns să fetişizăm foamea! Hai să recunoaştem, nu va fi foame. Nu de asta se moare în România. Nici în decembrie ’89 nu era foame. Mîncam prost, dar mîncam ceva. Îmi amintesc de un tipograf care-mi spunea pe atunci, „Adrian, m-am săturat de pîine prăjită în ulei. Îmi stă în gît”. Bietul de el, n-a murit de foame, ci de cancer osos. Boală profesională.

Anunțuri

5 gânduri despre „La toamnă se rupe zăgazul

 1. Subscriu la tot ce-ai zis! Mai ales ca am mai zis-o si io!
  De nu facem acum ceva ne bate dumnezau de ne ia dracu’!
  Banzai!

 2. Teaca-nu stie nimeni cand se va rupe.Atunci cand se asteapta ei mai putin si vor zice ca a trecut hopul.
  inainte de 89 nu s-a atins nimeni de banii nostri .Mancam prost ca nu aveam de unde alege si nu pentru ca nu ne ajungeau banii. E o mare diferenta.Si atunci pot spune ca aia au murit pentru ca s-au dat datoriile .
  Acum astia ce vor ?? Sa murim noi?? Sa ne vanda ca sclavi pentru ca neavand cu ce plati asta se va intampla. Vom lucra pe casa si masa?? Astia n-au construit nimic. Vor sa ia casele cumparate cu greu si sa le execute bancile straine , sa se improprietareasca aia la noi si asa sa se faca cu pamant si casa?? E o strategie demna de studiat , mai ales ca a fost avansata de unele banci austriece prin primavara.
  Prefer painea cu ceapa de pe vremea regimului pe care n-am crezut ca il voi regreta.
  Daca o vor mai tine mult asa , tavalugul care va veni pe multi ii va darama si cred eu ca vom avea un al tip de societate.
  Foametea , somajul si disperarea sunt termitele si temerea cea mare ale acestui ultim val al societatii de consum

 3. In ’89 toti nemernicii astia erau ascunsi in spatele lui Ceausescu si al nevestisii. Acum sunt la vedere. Si daca vor mai scapa din ei pe ici pe colo, vor tine minte. Eu zic sa ii facem chiftele si sa ne despagubim cu ele la FMI.
  Pierzi din vedere (daca-mi permiti) inc-un castig: gulasul.

 4. Eu cred ca avalansa va porni in momentul in care parlamentul si celelalte organe si organsme nu-si vor face datoria si nu vor reusi sa-i opreasca.
  Atunci porneste bairamul.
  Si bairam sa fie si va fi.
  Dumnezeu cu noi.
  Boii portocalii si-au dat foc la valiza si isi tin fitilul singuri.
  Maria s.(Timisoara)
  Noi sa ne rugam, deocamdata sa asteptam si avalansa va porni. musai.

 5. Maria -nu inteleg .datoria guvernului nu e sa ii opreasca.Ei trebuie sa judece, ceeea ce … nu fac pentru ca nu vor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s