Home

Nu vreau să intru în amănunte legate de manifestările maghiarilor,  din ziua de 15 martie. S-a scris deja enorm pe această temă. Nu pot să nu observ însă o schimbare de tactică, în special din partea liderilor udemerişti. Au lăsat în plan secund chestiunea, mult bătută anterior, a autonomiei ţinutului secuiesc, pentru a ieşi în faţă cu „limba oficială”.

Ca la o comandă, ceea ce denotă o evidentă punere în scenă, toţi cei care au cuvîntat, prin localităţi din Transilvania, au cerut imperios oficializarea limbii maghiare. Cînd li se spune, domnilor, aveţi dreptul să vă folosiţi limba în administraţie, în şcoală, în spectacole, etc, răspunsul vine, mai pe ocolite sau mai direct, cum a făcut-o zilele trecute, la Realitatea TV, primarul municipiului Sfîntu Gheorghe, Antal Arpad, „da, dar în instituţiile de forţă nu se vorbeşte maghiara”!!

Şi uite cum limba maghiară e folosită, mai mult sau mai puţin direct, ca o armă. Şi acesta e, de fapt, sensul schimbării de tactică de care vorbeam. Nu ne mai ajunge să ne folosim limba unde vrem, cînd vrem, chiar peste ce prevede legea, vrem să „cucerim”, prin limbă, evident, instituţiile de forţă – poliţia, jandarmeria, unităţile militare, parchetele… Pentru că, din momentul în care absolut toate instituţiile din cele trei judeţe – Covasna, Harghita, Mureş – vor fi la mîna politicienilor udemerişti, limba maghiară chiar va deveni  „de facto” limbă oficială.

Care român din Covasna, de exemplu, va mai îndrăzni să se plîngă la poliţie, să zicem, în limba sa, care e şi limba statului? Poliţistul, maghiar, desigur, îl va privi de sus şi-i va spune, învaţă să vorbeşti ungureşte. Altfel, vorbeşti degeaba, nu te aud… La fel, ne putem imagina situaţii asemănătoare la jandarmerie, la parchete, în sălile de judecată. Atunci, chiar că românii din „ţinutul secuiesc” ar deveni străini în propria lor ţară.

Vreau să fiu bine înţeles, nu am nici cea mai vagă intenţie de a pune la îndoială dreptul etnicilor maghiari de a-şi folosi limba, aşa cum înţeleg  şi îngrijorările multora dintre ei, pe care le-am preluat şi despre care am scris, că şi-ar putea pierde, în timp, tradiţiile, cultura. La urma-urmei, globalizarea asta , cu bune şi cu rele,  ne loveşte pe toţi, aşa că şi noi ar trebui să avem astfel de îngrijorări. Şi noi ne putem pierde tradiţiile, folclorul, sub avalanşa manelizării promovate grobian şi agresiv. Ca să nu mai pomenesc de şcoala care scoate pe bandă rulantă sfertodocţi.

Dar, nici nu putem să stăm şi să privim placizi la aceste tendinţe de cucerire prin limbă, pentru că la asta ajungem, în zone unde românii sînt minoritari. Şi de unde ei  ar putea dispărea, pas cu pas, cu tot cu tradiţii, cu biserică, limbă, cultură şi cu tot ce ţine de fiinţa noastră. Ca să nu mai zicem că limba română nu s-ar mai vorbi, decît, poate, acasă, în şoaptă, să nu te-audă nu ştiu ce individ cu mintea înfierbîntată. Mie, unuia, îmi e de-ajuns că a trăit tatăl meu această experienţă.

Reclame

2 gânduri despre „Limba, ca o armă

  1. eu sunt nascut in Miercurea Ciuc si in 90 am fost dati afara din scoala impreuna cu profesori cu tot. S-au adunat pe scari si aplaudau in timp ce ne ejectau. Am facut ore in parc si in pivnite.
    Acum ca tara e in halul asta mi se cam rupe! E pe merit!

  2. Eu zic sa se duca in schimb de experienta cu o asemenea cerere in SUA si sa vedem daca ar obtine ce vor!!!
    Problema este ca sunt incurajati de nepasarea noastra de ani de zile.Si cand te gandesti ca il condamnam pe Ceausescu ca umpluse zona cu moldoveni…de…transilvanenii sunt mai conservatori.
    Intrebarea care urmeaza lamureste situatia: cine are de castigat din nepasarea asta ??
    Fapt este de cate ori romanii au pb in tara de atatea ori ies dansii la razbel cu cererile si se cam urca pe divan acum… Gyuri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s