Home

Am trecut recent prin Vîlcele (Covasna). O comună cu peste 4300 de suflete, din care nu mai puţin de 2700 ţigani! Prunci de şcoală sînt cam o mie. Umblînd prin zonă, am vorbit cu cîţiva localnici. M-a frapat ce mi-a zis unul: ” Copiii de ţigani merg la şcoală doar pentru corn şi lapte. Pentru unii, e singura masă din ziua aia. Ăilalţi, mai bagă în ei o ciorbă de cartofi, cînd au şi asta. Tare-s amărîţi, dar şi, cu unele excepţii, tare puturoşi.  Unii fură lemne din pădure, că altfel ar muri de frig. Cîţiva, mai bătrîni, fac mături şi cozi de topor, pe care le  vînd pe unde pot. Alţii, umblă pe la rampa de gunoi din Braşov, după fier vechi. Dar cei mai mulţi stau şi se plîng. Şi aşteaptă ajutorul social.” Bafto delo,  Adrian Năstase! Trăiască-ţi cornul şi laptele!

Anunțuri

5 gânduri despre „Bafto delo!

  1. Saracie crunta, viata ca in secolul 18, niciun fel de viitor pentru acei amarati. Ceea ce ma uimeste este ca desi au regi, imparati, presedinti si tot felul de bulibase respectivii nu se prea preocupa de soarta fartatilor lor de etnie.

  2. Credeam ca suntem cu preaplinul depasit de tiganisme cu basescu in genunchi pe sub poale inflorate, de narame si cocosei prinsi la gitu nevesti-sii, de brancu si madalin, de inimi de tigani, de state de romania, de mis pirande, berceani mondiali si celelalte lucruri maron. si de madona care ne indeamna sa ii iubim, si de alti antropologi intelegatori si mamosi pe care i-as indemna sa locuiasca in sat cu ei. Macar in sat am zis, nu gard in gard.

    daca nu le dadea nastase ala sau cine le-o fi dat cornu si laptele, crezi ca se impuiau mai putin?

  3. @razvanrc: nimeni nu se ocupă de ăştia, la nivel central. Doar vorbe puturoase.

    @lingriesling: mi-au spus mie primari, domle, vrem să le dăm de lucru, nici nu se mişcă pentru 30 de lei pe zi. Mai bine stau la soare. Trăiesc de pe azi pe mîine, mai fură, mai cerşesc… ăsta e neamu!

  4. nu vor sa munceasca, pt ca pana in prezent s-au descurcat acceptabil in felul asta si statul a avut grija sa nu ii deranjeze prea mult… mai tragic e faptul ca si copiii lor vor face la fel…

  5. @Clau: să le facem mai degrabă ăstora o regiune autonomă, să-i lăsăm să se gospodărească singuri. Ce zici, s-ar descurca?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s