Home

Ardealul, vor spune destui, pe nemestecate. Ei, nu chiar. A cam trecut valul, altele sînt condiţiile geopolitice. Sîntem în UE şi NATO… nu mai insist. Ungurii au coborît de multişor ştacheta, vor acum o mică ţară. Doar a lor. Şi spun asta, pentru cine vrea să-i audă, pe toate căile posibile şi cu toate ocaziile. Şi fac pentru asta, zilnic, paşi mărunţi, dar apăsaţi.

Povestea cu regionalizarea nu e decît un episod dintr-un „război” de durată. Practic, ei vor, şi o spun foarte clar, Ţinutul Secuiesc. Covasna, Harghita, Mureş. Un ţinut autonom, în care să guverneze singuri, fără ingerinţe de la centru. Cu parlament, guvern şi toate celelalte instituţii. Cu drapel, stemă, imn etc, pe care le au şi le afişează deja, peste tot. Cu limbă oficială maghiara. Cu reprezentanţe, deocamdată la forurile europene. I-am auzit eu spunînd asta, zilele trecute, pe şefii judeţelor Covasna şi Harghita, Tamas Sandor şi Borboly Csaba.

În fapt, condiţiile sînt coapte pentru acest pas. Limba maghiară e, de facto, limbă oficială în judeţele amintite. În Covasna, de pildă, cu excepţia zonelor compact româneşti – Întorsura Buzăului, Sita Buzăului, Barcani, Valea Mare ş.a., în toate instituţiile se vorbeşte numai în ungureşte. Conferinţele de presă ( excepţie, partidele româneşti şi instituţiile de forţă – poliţie, jandarmerie, armată ) se ţin în maghiară. După ce se epuizează subiectul, se face un rezumat pentru gazetarii români. Oficialităţile din cele trei judeţe se întîlnesc regulat şi pun la cale acţiuni comune. Ceea ce, în sine, n-ar fi rău. Dar, aici e cu altă finalitate. O agenţie turistică, dar una care să funcţioneze, au spus-o pe şleau, ca un minister al turismului pentru Ţinutul Secuiesc; un card secuiesc; un fond comun de dezvoltare; un birou comun la Bruxelles; standuri comune la tîrgurile de turism. Şi multe, multe altele de acelaşi fel. Nu mai spun că autorităţile încurajează tacit Garda Maghiară, organizaţie paramilitară, scoasă în afara legii în Ungaria!

Rîd uneori cînd aud/văd/citesc opinii aiuristice ale unora, chiar gazetari cu nume, care sînt total paralele cu realitatea din zonă. De pildă, ideea că radicalii unguri vor una, şi moderaţii, alta. E o iluzie. Toţi vor exact acelaşi lucru, autonomia Ţinutului Secuiesc. Doar metodele şi viteza diferă. Unii vor repede şi acum, ceilalţi, mai abili, acţionează ceva mai prudent, pas cu pas. În ce-i priveşte pe românii din zonă, am citit recent „opinii”, cum că nu s-ar opune autonomiei. Altă aberaţie. În Covasna sînt 75% unguri şi 25% români. Dacă mîine s-ar face un referendum, referitor la autonomie, rezultatul ar fi, matematic, aşa: 75% pentru, 25% contra. Atmosfera acolo e, orice-ar spune unii, tensionată. Reiau ce mi-a declarat recent primarul unei localităţi de pe valea Buzăului: „dacă obţin ăştia autonomia, eu fac referendum şi cer să ne lipim la Braşov”.

Chiar dacă va fi, pînă la urmă, o decizie politică, e greu de crezut că se va ajunge să fie pusă în practică. Să ne gîndim că e nevoie de votul Parlamentului, apoi de referendum pentru modificarea Constituţiei…
Întrebări, însă, ne putem pune: pînă unde poate merge autonomia locală? Are o logică autonomia pe criterii etnice? Putem accepta o enclavă maghiară în inima României? E cazul să ne temem de precedente gen Kosovo, Nagorno-Karabach, Osetia… în condiţiile în care sîntem în UE şi în NATO?

Reclame

17 gânduri despre „Ce vor ungurii

 1. Da,are o logica.
  Acel Apus nu ne-a vazut niciodata cu ochi buni.Toti cei care i-au tinut piept au pierit tragic intr-un fel sau altul.
  Austria si-a refacut granitele fostului imperiu prin banci , asigurari , petrol si nu numai.
  Economia noastra depinde de acel vestit Apus .
  Suntem doar un fel de pasalic modern , in care solii sunt FMI si altii. Ne subjugam zi de zi , ne distrugem armata si seviciile , ba ii terminam si pe cei din rezerva.
  Si pe urma ne intrebam una si alta , cei care mai avem curaj.
  In timp ce unii viseaza aiurea la o Moldova alipita ( si care de fapt nu ne vrea decat din inters pur economic), ungurii ca si austriecii isi urmaresc telul si… , ce ar fi sa sa fie o clauza undeva ptr aceasta enclava…Trist dar adevarat si ma duce gandul la „neamestecul in treburile interne” -care nu se mai pune , din cauza ca a fost spusa intr-un interval comunist.
  Raspunsul adevarat il detin cei din fosta Iugoslavie.
  Cui ii servesc enclavele? Sigur nu noua , nici sarbilor, nici cecenilor, doar acelui Apus.

 2. din punct de vedere economic „ocupatia” ungureasca s-a facut! 😎 ma refer la cateva judete din Transilvania!!!
  vina nu apartine doar udemereilor,nu,nu!!!

 3. La referendum, in cele trei judete ar iesi 75% pentru unguri, dar la un referendum facut in Romania cate procente ar mai avea unguri.
  Tinutul secuiesc fiind parte a teritoriului Romaniei, si romanii trebuie sa-si spuna cuvantul in ceea ce priveste tarisoara maghiara, visata de extremisitii unguri si nu numai de ei. Procentul cu care s-ar alege ungurii este de 4 %, in cel mai bun caz.
  „Pericolul iredentist maghiar” fluturat de comunisti, si apoi de alti extremisti si abil manipulat de toate puterile de dupa 1989 s-a concretizat in 1 decembrie 2009, prin sase masini de extremisti cu insemne promaghiare, la Cluj.De care s-au ocupat mascatii.
  O bagatela ar spune scofarcitul din Cotroceni.
  Garda lor militarizata, pusa in afara legii in Ungaria, tolerata la noi, manevrele oficialilor unguri, ale reprezentantilor lor din tara si de peste hotare nu au niciodata ecoul si rezultatele, scontate de ei. Deocamdata. Nici printre ungurii obisnuiti, de pe strada, din orasele si satele Romaniei, din afara Tinutului Secuiesc, nici la organizatii si structuri politice, sociale, etc. din tara si la nivel european si mondial.
  Acest lucru nu ii deranjeaza pe unguri, ei isi continua manevrele, doara, doara se va misca ceva si pentru ei.
  Romanii din tara si de pretudinteni, asteapta ca ungurii sa se manifeste in vreun fel si ei procedeaza de fiecare data altfel,dar coerent cu cele ce isi doresc si urmaresc, masmedia prezinta evenimentele cand se mai iveste cate ceva nou, politicienii lor isi continua sapaturile si manevrele pro tinutul secuiesc, ca sa se vada ca nu au uitat de cei care i-au ales, dar mai ales pro personale pentru sporirea averii proprii.
  Si iac-asa, cainii latra, caravana trece.
  Trece de nouzeci si doi de ani.
  Tot vreun tovaras de sus ar zice ca „situatia este sub control”.
  Noi romanasii spunem „vom trai si vom vedea”.
  Cu ochii in patru, la „pericol”, Maria S.

 4. Ardeal (tradus de unguri, in ungureste Erdely) inseamna „aurus delus = „dealul cu aur”si vine din latina, ca si Transilvania = „tara de dincolo de paduri.
  Asa ca sa-i zicem cum i se zice din batrani.
  Sau Ardeal sau Transilvania.
  ardealul sau Transilvania sunt cuvinte romanesti, entitati romanesti, teritorii romanesti.
  cu stima, Maria S.


 5. Va trimit si un cantec istoric romanesc, interpretat de corul barbatesc din Finteusul Mare.
  E vorba tot despre Ardeal si suferinta romaneasca.
  Maria S.

 6. ce vor ungurii? simplu, aflam din deviza lor: ARDEALUL E A NOASTRA!
  noi radem, glumim, dar nu parasim incinta: prea multa ura si dezbinare intre crestini, ortodocsi sau catolici, romani sau unguri, Dumnezeu sa ne lumineze sa invatam sa locuim impreuna in pace pe acest pamant binecuvantat.

 7. Pingback: La şpriţ cu Brâncoveanu « Blogul lui Teacă

 8. Nu mai angajati muncitori unguri, nu cumparati produse ale firmelor cu sef ungur si ii rezolvam; in 2 ani or sa voteze PDL, PSD etc.
  Deja numarul celor ce voteaza udmr a scazut la jumatate fata de 91.

 9. Pingback: Să-l spînzur pe Sandor Petofi? « Blogul lui Teacă

 10. The Hungarians
  It is also true that the Hungarians of today look European. But their
  roots are Mongolic.

  From Britannica :(Languages of the world)
  „Racially the Uralic people present an unhomogeneous picture.In
  general they may be considered a bland of Europeans and Mongoloid types,with the more western groups(especially the Hungarians,Baltic-Finnic and Erzya Mardvin
  groups) being strongly European and those of the Urals primarily Mongoloid”.
  From ” De Administrado Imperio”by Constantine Porphyrogenitus
  (Byzantine Emperor,950AD)
  „These eight clans of the TURKS(Hungarians) do not obey their own
  particular princes…,They have for their first chief the prince who comes by succession of Arpad’s family…”
  From „The Mongols” By Jeremiah Curtin
  „Five groups of Mongols have made themselves famous in Europe:The
  Huns with their mighty chief Attila,the Magyars,The Turks or Osmanli,the
  Mongol invaders of Russia…”
  From „The Decline and Fall of the Roman Empire” By Edward Gibbon.
  „The(Hungarians) are distinguished by the Greeks under the proper and
  peculiar name of Turks, as descendants of that people who had conquered and reigned form China to the Volga (referring to the Mongols)”.
  Gaspar Heltai (1490?-1574) Transylvanian Saxon writer and Painter
  „The Huns, who we call now Magyars, when they lived in Scythia they were all hunters” At 373 they started to fled from Scythia and arrived to Pannonia where they settled near the river Tisza”
  Mahmud Tercüman’s codex. He wrote to the Turkish sultan Suleiman the first at 1543 AD.
  Tercüman gave us a very detailed history how the Huns became Magyars, how they invaded Europe and how they settled to Pannonia later on in a second wave. He gave us direct continuity between Attila and later kings of Hungary, who he consider as one royal dynasty, and its exactly what the older codexes wrote about.
  From „The Cambridge Medieval History” edited by J.H.Hussey.
  „The form ovyypoi,from which are derived the various names current to
  this day among the people of Europe(Old Church Slavonic,UGRI;
  Russian,VENGRI;German,UNGARN;English,HUNGARIANS;French,HONGROIS;Italian,UNGHERESI,and so on)comes from the Turkic ethnic name ONOGUR meaning
  TEN OGUR”
  From „The Thirteenth Tribe” by Arthur Koestler.
  „We also hear of a fearful encounter which St.Cyril, the Apostle of
  the Slav,had with a Magyar horde in 860,on his way to Khazaria.He was
  saying his prayers when they rushed at him luporum more ululantes-HOWLING IN
  THE MANNER OF WOLVES”.
  From „Britannica”(Languages of the world).
  „Recent study indicates that it is posible to speak of a Uralic
  racial type,an intermediate stage between the European and the Mongoloid,the
  basic features of which are medium-dark to dark hair and eye
  colour,relatively small stature and often a concave bridge of the
  nose”.
  From „Britanica” Hungarian.
  „The proto-Hungarians were apparently an ethnic blend of
  Ugric(Mongoloid) and Turkish peoples living in western Siberia…The Hungarians were
  the scourge of Europe,raiding as far afield as Bremen,Orleans and
  Constantinople(the English word OGRE-a men eating man,hideous cruel
  man,is a corruption of HUNGAR,attests to their notoriety).
  From „1000 years of Hungary” By Emil Lengyel.
  „(Hungarian) Folklore speaks about NIMROD the giant,who had two
  sons,HUNOR and HAGAR.The former was the ancestor of the HUNS,and MAGOR was the ancestor of the MAGYARS.”
  „The experience the Magyars left with the Western world was so
  traumatic that even generations later people form the West saw the Hungarians
  as apocalyptic monsters. Bishop Otto of Freysing spoke of the exterior of
  the Hungarians as ‘ferocious’ at the time of the Crusades :(Their eyes
  are sunken,their stature is short,their behavior wild,their language
  barbarous,so that one can either accuse fate or marvel at divine
  patience for having permitted these monsters the possession of an enchanting
  land)”.
  From „History of Hungary” By Denis Sinor
  „Though, geographically speaking, of European origin, the Hungarians
  who settled in the Danube valley were spiritually and materially,
  Asiatics, and belonged to the great Central Euroasiatic cultural family whose
  members lived dispersed form the Danube to China, from Persia and
  India to the Arctic. The Hungarian bows and arrows…were of exactly the same
  type as those used in Central Asia. As nomadic peoples generally do, the
  Hungarians disliked towns, and even houses, to which they preferred
  tents. According to Otto von Freisingen, as late as the middle of the
  twelfth century, summer and autumn were still spent under tents”.
  „It is, however quite certain that the Mongoloid type was well
  represented among them (Hungarians), and that they were, on the whole, of rather
  short stature, with short legs, bowed through continuous riding”.
  From George Kedrenos (12th century).
  (Describing the events which took place in 895).
  „The Emperor had sent the Patrician Skllerous to the Turks WHO were
  CALLED Hungarians (Oungroi) to convince them to cross the Danube and attack the
  Bulgarians…” (At this time the Hungarians used to live somewhere near Bug river,in
  a place called Etel-Kuzu).
  From John Zonnaras (12th century).
  (Describing the events of 895).
  „The Emperor convinced the Turks who lived near Danube and who ARE
  CALLED Hungarians (Oungroi) to start war against the Bulgars”.

  Ahmad ibn Rustah (Xth Cent AD). Persian explorer and geographer

  “The Magyars are a race of Turks and their leader rides out with 20,000 horsemen and this king is called k.nd.h and this name denotes their king, for the name of the man who is actually king over them is ĝ.l.h and all the Magyars accept the orders of their ĝ.l.h in the matter of war and defense and the like.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s