Home

Mai toţi bucureştenii care vin la Braşov  spun că le place grozav oraşul. Pentru că e curat şi fără gropi. Şi pentru că se văd munţii. Plus că vin urşii la bloc. Spre deosebire de Bucureşti, care e murdar, prăfuit, înghesuit, ars de căldură şi stricat de cocalari, mahalagii, ţepari şi alte neamuri proaste. Unora chiar le-ar surîde mutarea capitalei la Braşov!

Bine, ideea nu e nouă. Chestia cu mutarea s-a mai vehiculat şi în 1919, imediat după unire, şi în anii ’40 ( Iorga, Noica, Titulescu). Pînă şi pe Ceauşescu îl bîzîia ideea de a avea centrul politic la Braşov sau la Tîrgovişte. Titulescu, să nu uităm, chiar a lăsat prin testament să fie îngropat la Braşov. Ceea ce s-a şi întîmplat, în 1992, cînd Adrian Năstase, pe atunci ministru de externe, a reuşit să-i aducă osemintele în ţară şi să le înhumeze în curtea bisericii Sfîntu Nicolae din Schei.

Dacă stăm să ne gîndim bine, Braşovul e pe bune un fel de a doua capitală, politică şi administrativă. Aici se adună mai mereu conclavurile partidelor, aici, sau prin împrejurimi, au loc întîlnirile de taină, aici pun adesea lumea la cale ăia de la centru. Mai mult, tot pe-aici vin să-şi ţină congresele tot felul de asociaţii, de la ginecologi la producătorii de brînză tofu.
Să recapitulăm: regăţenii ar cam vrea să scape de capitală. Ardelenii, care-i urăsc pe mitici, vor capitala în centrul ţării.Treaba e pe jumătate rezolvată. Ce mai e de făcut? Să schimbăm Constituţia. Da, da, în legea fundamentală (art. 14) scrie că municipiul Bucureşti e capitala! O tîmpenie pe care n-o găseşti în alte constituţii. Ok, o facem şi pe asta. Ce ne mai trebuie? Fonduri. Cerem la UE. Şi le construim ăstora un complex ( parlament, guvern, ministere…) undeva, spre Rîşnov. Multe  instituţii ar putea rămîne în capitala economică şi financiară, cum se întîmplă şi la alţii ( Germania, Olanda, Belgia…). Ambasadele s-ar putea muta în Poiană.
Problema e, am vrea noi, braşovenii, să fim capitală? Ce naiba am avea de cîştigat? Bani. Unde e capitala, se adună şi banii. S-ar face, dracului, şi aeroportul ăsta care le stă în gît bercenilor. Şi autostrada aia pe care tot ei au blocat-o vreo 5 ani. Bun, altceva? Coloane oficiale, sirene, circulaţie blocată… hai că ne-am obişnui. Dar dacă vin ăştia cu ţigănia după ei? Dacă ne umplu de gherţoi, cocalari, manelari şi alte lighioane? Ai?

Anunțuri

7 gânduri despre „Vreţi să fim capitală?

 1. da mai nene, vrem sa fiti capitala.

  desi mi se pare cam tare strimt locu’ pentru atitea fitze. Iar poianei voastre ar trebui sa ii zica Pipera Brasov. E funny cind nu poti sa intorci pe o strada nici cu rolele.

  Din secunda doi s-ar gasi „orientati” sa va teraseze Timpa, sa rada toata padurea din jur si s-o transforme in mega proiect imobiliar de vile.

  Stii ce? ma gindesc ca mi-ar placea, poate asa ne golim noi de ghertoi, cocalari, manelari si alte lighioane.

  Dar stii care e visul meu secret? sa isi faca ei o capitala superba, numai a lor, la 2km est de Mamaia. 😉

 2. @lingriesling: la naiba, ai dreptate. Ăştia ne-ar strica bunătate de oraş. Ştii că deja au început portocaliii lui Scripi să taie pădurea şi să tragă mormane de viloaie? Pe bune, mai bine ar fi să-şi facă o capitală într-un loc pustiu, Românica, după modelul Brasiliei.

 3. hai s-o luam altfel. pe langa faptul ca s-ar strica frumusete de oras cu transformarea lui in capitala, eu, ca bucurestean, as fi total in favoarea implementarii fostelor reguli de igiena si sanatate publica din kronstadt: la ora 20 mars afara din oras 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s