Home

Prin anii 90′, cînd generalul Iordănescu făcea naţionala, punea pe hîrtie trei nume: Hagi, Popescu, Petrescu. Pe urmă veneau ceilalţi. Se mai schimbau portarii, atacanţii, triada era de neclintit.
Astăzi, nu se poate face un guvern fără „sfînta treime” Blaga, Videanu, Berceanu. Au fost titulari şi în Tăriceanu I, şi în Boc I, şi în Boc I bis (fără PSD), şi în Croitoru ( Boc II), şi în Negoiţă ( Boc III), şi sînt tot acolo, în Boc IV. Se zvoneşte că grupul de forţă B-V-B ar fi căzut la un moment dat în dizgraţie. Providenţialu se cam temea că cei trei au cîştigat o prea mare influenţă în partid şi că-i scapă din mînă. Nu i-a putut dizloca, aşa că i-a folosit, de nevoie. Mulţi pedelişti de frunte nu-i înghit, dar se tem de ei.

Ce vrea triada? Evident, să pună mîna pe partid.Poate că vor reuşi, cîndva.Vor ataca, în haită, atunci cînd vor simţi că Băselu sîngerează. Nu încă. Interesant e că acest grup de forţă nu e tocmai monobloc. Blaga şi Videanu îl acceptă de nevoie pe Berceanu. Şi invers. Interesul lor comun e, dincolo de afaceri (fiecare dintre ei e super-bogat), PDL-ul post Băsescu. De asta au rămas împreună, aparent o castă, acceptîndu-l tacit pe Boc şi suportînd-o, pînă la vremuri mai bune, pe Udrea, această Răducioiu rozalie, mereu băgată la înaintare.

Cei trei, plus Udrea, vor domina guvernul. Nici nu e prea greu. Boc e un fel de purtător de cuvînt. Şi curea de transmisie spre Cotroceni. Am explicat altădată de ce a fost preferat. Iar cabinetul, aşa cum se vede astăzi, după modificările de ultimă oră, e un melanj eclectic de oportunişti, specialişti şi politruci. De altfel, cei patru mai sus amintiţi au pe mînă adevăratele ministere de forţă. Dezvoltarea + turismul = mulţi bani. Economia + energia + comerţul= şi mai mulţi bani, plus afacerile cu „băieţii deştepţi”. Transporturile = bani + „regii asfaltului”. Internele + DGIPI + administraţia = influenţă maximă. Finanţele au devenit un minister tehnic, iar apărarea şi justiţia nu mai contează, ca odinioară. Chiar dacă Oprea şi Predoiu sînt docili scutieri ai preşedintelui. Sau, poate tocmai de aceea.

Anunțuri

5 gânduri despre „„Sfînta treime”

  1. Poate ca va mai sti romaneste cu o singura conditie: sa nu stea prea aproape de Berloni, c a poate schimba macazul brusc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s