Home

Maniu, Brătianu, Barbu Ştirbei, Kogălniceanu, Gafencu, Tache Ionescu, Vaida Voievod, Madgearu, Tătărăscu, Marghiloman, Averescu, Argetoianu, Sturdza, Lahovari, Titulescu… Unde-s marii noştri bărbaţi politici? Păi, unde să fie, pe Wikipedia! Unii şi-n cărţile de istorie, atunci cînd nu sînt preferate nişte starlete de ocazie.

Politicienii noştri de azi sînt, cu dezamăgitor de puţine excepţii, nişte histrioni. Poate nici atît, nişte circari. Am ajuns să-i apreciem pentru vorba bolovănoasă, gluma groasă şi cuvintele buruienoase pe care le slobozesc incontinent. Am ajuns să-i iubim pentru că sînt ca noi, majoritatea electoare: uşor agramaţi, niţel rasişti, cam inculţi, misogini, dar cu naturelul simţitor, iubitori de muieri şi de chefuri.

Cei cîţiva mai civilizaţi, care se străduiesc să se menţină măcar în limitele decenţei, nu ne plac. Sînt plictisitori, scorţoşi, cu nasul pe sus. În Parlament, cînd nu se spun platitudini, se aruncă măscări. Legislativul, în care nu mai încap academicienii, marii oameni de cultură, marii savanţi, alunecă uşor-uşor spre mahala. Avem un premier constituţionalist care  dă ordonanţe şi-şi asumă legi anticonstituţionale, pe bandă. Un Boc tot mai iritat şi mai ţîfnos, pe măsură ce nu mai pricepe ce vrea şeful şi dumnezeul său. Avem minştri care, într-o lume normală, n-ar ajunge nici măcar şefi de cabinet. Şi care au început să-şi pună tovarăşii de învîrteli, unii interlopi notorii,  în posturi guvernamentale. Vezi presa.

Şi avem în sfîrşit, prezidenţiabili. Cu cine să începem? Geoană e ca brînza tofu. Nu e brînză! Vrea să pară dur, dar devine caraghios. Vrea să se arate lăcrimos,  dar e penibil. Vrea să fie „din popor”, dar e din alt film. Aud că are un nou slogan: „venim, venim, venim/ în forţă să clădim”. Chestie care sună ca la Bumbeşti-Livezeni, sau Agnita – Botorca. Băsescu e Băsescu. Un populist cinic, fără Dumnezeu. Chiar dacă şi-a pus numele pe clopotul bisericii din Cotroceni. Rîde, plînge, minte, jigneşte, pupă, dansează, hăhăie oriunde, la Divertis sau la congresul ţiganilor. El e histrionul perfect.

Oprescu e un soi de Băsescu reşapat. Un gargarist cu ştaif. Un populist găunos. Nu mai insist, urmăriţi-i cu atenţie „spiciurile”. Singurul mai ok pare Antonescu, deşi am şi la el oarece dubii. Excelent orator, încearcă să fugă de populisme, dar nu-i văd încă snaga. Îl mai aştept.
În rest, mi-e dor de un Titulescu.

Anunțuri

Un gând despre „Dor de Titulescu

  1. Oricine, dar nu Basescu, Becali sau Vadim. Merita si altii o sansa. Populismul ieftin nu mai tine. Ne-am cam saturat de populisme ca masca pentru nerealizari.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s