Home

Spre ruşinea mea de gazetar bătrîn, n-am auzit  de medicul Ioan Morar. Şi nu mă consolează defel gîndul că imensa majoritate a românilor e în aceeaşi penibilă situaţie. Aflu  din Evenimentul zilei că în 1985 un român, trăitor în România ( şi nu în SUA, ca Palade, sau în Germania, ca Herta Muller), a primit Premiul Nobel pentru pace!!

De ce n-am aflat pînă acum? Hai, înţeleg că în 85 Ceauşescu n-a suportat să se ştie că un oarecare medic (chiar dacă omul era directorul prestigiosului institut Victor Babeş), a luat premiul suprem, pe care megalomanul şi-l dorea pentru el. Fapt e că profesorul a murit, anonim, în 20 decembrie 1989, într-un moment în care revoluţia/revolta/răscoala sau ce-a fost, abea începuse, la Timişoara. Bine, şi după 90?

Omul a fost primit, la insistenţele unor colegi şi consăteni, postmortem, în Academie, i s-a dat numele unei şcoli din satul natal, unde i s-a ridicat şi un bust…şi cam atît. Să ai un Nobel aici, în bătătură, şi să-l îngropi în uitare! Ce fel de popor sîntem? Păi sîntem poporul care nu-l amintim pe laureatul Nobel Ioan Morar în cărţile de istorie, din care nu lipseşte, să zicem, Andreea Esca! Bravos, naţiune!

Reclame

2 gânduri despre „Cum ne batem joc de noi

  1. Asta este din pacate problema noastra: promovam persoane care nu sunt neaparat valori istorice. Pe noi ne abunda VIP-urile, nu personalitatile cu adevarat marcante.

  2. „Securitatea română despre Herta Muller”

    Printre primii critici literari ai laureatei Nobel Herta Muller au fost şi securiştii români. O parte din documentele Securităţii despre Herta Muller au fost publicate pe saitul halbjahresschrift a lui Wiliam Totok (şi acesta german bănăţean care s-a învîrtit în aceleaşi cercuri literare ca şi Herta Muller, şi care a avut o contribuţie în informarea publicului despre evenimentele din decembrie 1989 de la Timişoara, fapt deja discutat pe acest blog – linc). Mai jos redau cîteva din aceste documente:

    http://mariusmioc.wordpress.com/2009/10/09/securitatea-romana-despre-herta-muller/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s