Home

Trăim de secole cu ştampila „românii sînt hoţi”, pusă mai cu seamă de străinii păţiţi cu mulţi dintre-ai noştri. Aici, în Românica, sau pe la ei. Ce-i drept, bizonii carpatini care-au invadat Europa, mai ales după ce ne-au băgat ăia în UE, dau adesea  cu mucii-n fasole, bolduind astfel ştampila aia infamă. Vezi aici şi articolul „Dragi hoţi români” de pe blogul meu.

Mă întreb, însă, la alte popoare cum e? Să nu veniţi să-mi spuneţi că ăia, franţuji, olandeji, engleji, sînt monumente de cinste şi corectitudine. Că pe-acolo nu se dă cu jula, că neamţul nu-ţi bagă mîna-n buzunar, că spaniolul nu-ţi trage clapa, că belgianul nu şuteşte niciodată din magazine, că italianu-şi lasă casa descuiată şi maşina cu cheia-n contact iar suedezu te roagă să te uiţi de   buticul lui pînă merge el la budă. Să nu-mi spuneţi chestii d-astea de băgat în codul eticii şi echităţii capitaliste, că nu înghit. Cred mai degrabă că hoţii români sînt mai găinari, iar ăia apuseni ceva mai sofisticaţi, fură doar în stil mare. Stare de lucruri pe cale să se schimbe, că mai învăţăm şi noi, ce dracu, intrăm în lumea bună. Hai să vă dau un exemplu, să vedeţi cum e.

Prin anii 70, administraţia Nixon, într-o ofensivă de captatio benevolentiae ( SUA erau îngrozitor de prost văzute datorită războiului din Vietnam), a donat 270 de roci lunare, aduse de astronauţii americani care-au ajuns pe satelit prin programul Apollo, cam tuturor ţărilor lumii. Chestie de marketing.

Recent, un site care studiază istoria cuceririi spaţiului a făcut oarece investigaţii, să vadă ce mai e cu respectivele pietricele selenare. Şi, surpriză, s-au mai găsit doar 25! Restul făcuseră picioare! Unii (reprezentanţi oficiali) habar n-aveau că ţările lor ar fi primit vreodată asemenea cadouri. Semn că la ăştia bolovanii s-au evaporat înainte de a ajunge în muzee. Alţii au fost mai subtili. De pildă, piatra lunară care stătea, de zeci de ani, într-o casetă de sticlă incasabilă în celebrul Rijksmuseum din Amsterdam, s-a dovedit a fi, după testare, o banală bucată de lemn pietrificat. Tot aşa, s-au făcut nevăzute de-a lungul anilor rocile lunare din Malta, Spania, Pakistan… şi, desigur, Roo-mâ-nii-aaa! Experţii site-ului susţin că pietricica românească ar fi dispărut imediat după împuşcarea mult-iubitului, în decembrie 89. S-a prins cineva? A ştiut cineva?

Poate s-or întreba unii, de ce naiba să te chinui să furi o piatră, chiar dacă-i de pe Lună? Doar aşa, ca s-o ai în colecţie? Păi, să vedem. Corespondentul agenţiei Associated Press, Toby Sterling, cita zilele trecute un expert în bolovani d-ăştia, căruia i s-ar fi oferit piatra lunară dăruită de Nixon Hondurasului, pentru… 5 milioane de coco! E că se merită? Vezi şi aici detalii.
Concluzia. mai lăsaţi-mă cu „românii sînt hoţi”. Homo sapiens e hoţ!

Am un singur regret, după povestea de mai sus. Că n-am aflat care sînt ţările de unde n-au dispărut bolovănaşii. Să-i studiez şi eu niţel pe oamenii ăia. Care nu pot fi decît: 1- proşti de cinstiţi; 2- fraieri cu cioc; 3- total lipsiţi de talent , imaginaţie şi îndemînare.

Reclame

5 gânduri despre „Care-ai furat bolovanul?

 1. Ei? Serios?
  Pacat ca nu subscriu mai multi la aceasta parere.Si asta pentru ca atunci noi nu ne-am mai cauta tezaurul ca si altii , egiptenii nu si-ar cauta prin Anglia,Germania si Franta diverse artefacte, grecii ar avea Parthenonul intreg si asa mai departe. Insa la capitalisti nu se pune.Noi nu suntem vestici aici e buba.

 2. Clarificare oficiala!
  „bolovanul selenar” s-a gasit in buzunarul lu’ Teaca! …sa nu-l ia vantu’! Cu 1 din 10 adulti in penitenciar, USA este tara cu cei mai multi borfasi. Adaugand ca 80% sunt de origine hispanica sau afroamericana, putem afirma ca au si ei tziganii lor. Watch your pockets!

 3. http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/859425/Primii-pasi-facuti-pe-Luna-vazuti-de-la-Bucuresti–VIDEO/
  Potrivit documentelor vremii, partidul avea interes să afle cât mai multe detalii legate de descoperirile americanilor. Savantul Ho ria Hulubei a cerut voie de la partid să intre în posesia unor roci lunare pentru a fi studiate şi la noi în ţară.(…) Rezultatul cererii a rămas învăluit de mister. Potrivit lui Dumitru Haşegan, directorul Institutului pentru Ştiinţe Spaţiale, se pare că românii ar fi pus mâna atunci pe o bucată de Lună. „Au ajuns atunci la Măgurele câteva probe de pe Lună şi au fost studiate la noi. Ştiu că au fost cercetate de Petre Mihai Racolţea”, îşi aminteşte Haşegan.
  Racolţea spune însă că a studiat pe bucăţi de Lună, însă nu de la americani. „Am primit, mult mai târziu, în 1977, probe de sol, de la sovietici, prin programul Intercosmos. Aceste roci sunt şi acum în România şi ştiu că s-a tot studiat pe ele, s-au publicat lucrări”, arată Racolţea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s