Home

Dacă aveţi de gînd să vă faceţi aprovizionarea la supermarket, mai gîndiţi-vă. Roşiile sînt seci, salata ofilită, ceapa verde parc-a fost scoasă din beci, mărarul arată ca o mînă de iarbă morfolită de vite, de mezeluri nu te poţi atinge, ouăle sînt la preţ dublu faţă de ce mai găseşti prin city… Sînt şi ceva oferte interesante pe la  bere, apă minerală şi hîrtie igienică, mai dai şi peste mărfuri ok pentru buzunare subţirele dar, una peste alta, marii retaileri ne cam trag ţeapă. Ca să nu mai spunem că şi angajaţilor, prost plătiţi, li se rupe dacă roşiile sînt stropşite sau dacă una scrie pe raft şi alta e socoteala la casă.

Dacă urmăreşti niţel informaţia economică, o să afli repede că în Românica se face, de departe, cel mai dolofan profit în zona super şi hypermarketurilor. Cunoscătorii susţin că lanţurile cu pricina au la noi cîştiguri cu 30-40 la sută mai mari decît în ţările de origine. Hai să nu insistăm acum pe ce mai vezi pe-acolo – păsări ţopăind printre rafturi, pisici îndestulîndu-se în galantare, şobolani, carne stricată… Să zicem că sînt accidente. Mizerabile, vă daţi seama, chestie care arată şi o doză de nesimţire din partea unor firme cu pretenţii dar, mă rog, accidente. Bine, dar preţurile şi calitatea? Aici e de povestit. Ca s-o scurtez, n-am văzut nicăieri prin Vest hoţie ca aici la cafea. Găseşti doar două „sortimente”. foarte proastă şi foarte scumpă. Cine-a fost afară ştie ce zic.

Ei, şi-acum venim la subiect. Vă aduceţi aminte, presupun, cu ce tam-tam s-a semnat anul trecut, în iulie, un Cod de bune practici menit să pună capăt jafului la care se dedau retailerii. Iar asta doar la presiunea producătorilor, care s-au trezit că marfa lor e de pînă la 5 ori mai scumpă, după ce perfidele reţele pun vreo 13 taxe „de raft”, ca să umfle artificial preţurile. Buun. Prin octombrie, aflam că numitul Cod va fi transpus într-o Ordonanţă de urgenţă. Am depăşit zavera alegerilor, s-a instalat noul guvern, s-au mai scurs, în buna tradiţie a locului, cîteva luni şi iată că, ce veste, în aprilie executivul a aprobat Codul! Ministrul peste agricultură, Ilie Sîrbu, ieşea atunci pe sticlă şi anunţa, triumfalist, că gata, s-a rezolvat, vom avea la  supermarket mormane de produse româneşti, iefine şi bune! Şi iar au trecut lunile… Ce zice azi nea Sîrbu? Că nu s-a mai dat OUG, i-auzi brîul, ” ca să se grăbească procesul”!  Şi că a fost trimis proiectul la Parlament. Unde, of course, s-a împotmolit la comisii. C-aşa-i acolo: ori n-au timp, ori n-au cvorum, ori n-au chef. Acu ni se promite legea pentru la toamnă.

Pun la bătaie un pachet de Arabica şi un bax de hîrtie igienică: nu va fi gata nici atunci. Auzeam, ieri, un producător de nu ştiu ce, mezeluri, parcă, foarte sictirit, zicînd că autorităţile nici nu vor Codul. Şi că-l folosesc doar ca armă electorală. Aşa că, franţuzul şi neamţul, îi ştiţi, îşi pot freca în continuare degetul mare de arătător. Şi să bea un chartreuse sau un şnaps, după caz, în cinstea guvernului Boc.

( acest editorial a fost publicat în cotidianul Braşovul Tău de luni, 10 august 2009)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s