Home

Mă uit pe nişte statistici ale OMT (Organizaţia Mondială a Turismului) şi mă crucesc: în 2007, România a întrecut la cîştigurile din turism, pe-aici, prin Europa, doar Moldova şi Georgia. Bulgarii ne surclasează, au cîştigat dublu! Mai la vest nu mă uit, că-mi vine rău. Ce naiba au bulgarii şi noi n-avem? Litoral? Avem. Munţi? Aşijderea. Brînză, iaurt, alte alea naturale? Păi, avem, nu? Şi-atunci, de ce se îmbulzesc nemţii, englezii, belgienii în Bulgaria şi ne ocolesc pe noi?

Nu ştiu cum e la sud de Dunăre. Am văzut nişte reportaje şi cam atît. Aud că au condiţii de cazare şi masă mai bune decît noi şi la preţuri mai mici. Că la ei „all inclusive” e regulă, pe cînd la noi încă se „experimentează”. Mă rog, or fi şi alte chestii pe bune la bulgari. Văd însă bine ce avem aici, în „Dacia Felix”. Cam jumătate din turismul rural se face la negru. O recunosc pînă şi cei de la ANTREC. Mai văd că mulţi proprietari de pensiuni se aprovizionează masiv de la supermarket-uri, ca să le vîndă apoi fraierilor (mulţi bucureşteni, puţini străini), „produse naturale, ecologice”!! Pe la mînăstiri, că tot vrea ministreasa turism ecumenic, ba ajungi greu, că drumurile-s proaste, ba te buzunăresc băştinaşii, ba te fugăresc dulăii vagabonzi, ba nu ai, scuzaţi, bude. Iar cînd le ai… mai bine zici pas şi te duci în natură.

Pe Litoral, e un haloimăs fără sfîrşit. Pe plaje e plin în week – end, ce-i drept, că năvălesc poporenii cu maşinile, după ce-au petrecut cîteva ore pe autostrada aia neterminată. Dar, hotelurile-s piperate rău, condiţiile, cu unele excepţii, modeste, dacă nu proaste, cît despre all inclusive… nu vă faceţi iluzii. Străini la Marea Neagră valahă găseşti doar dacă-i cauţi cu lumînarea. De ce ne ocolesc vesticii? În afară de chestiile pe care vi le-am descris sumar şi incomplet mai sus, ar mai fi o explicaţie.

În turismul mondial e o regulă: dacă nu eşti pe net, nu exişti. Iar România, pe bune, nu există. Iată ce găseşti pe portalul turistic „Expedia”. Să precizăm doar că prin intermediul acestei agenţii online pleacă în concediu milioane de occidentali. Ei bine, în varianta Expedia pentru Marea Britanie, România apare doar cu 3 (trei) pachete turistice, toate în Poiana Braşov, pe cînd Bulgaria e acolo cu 25 de pachete, către tot atîtea destinaţii montane! Iar preţurile oferite de bulgari sînt cu cel puţin 100 de lire sterline mai mici decît cele din Poiană! Mai vreţi? Pe o altă agenţie online importantă, „Thomas Cook”, ai pentru sezonul estival 80 de oferte turistice bulgăreşti, şi nici una din România!

Dar, de ce ne-am mira. Ministrul turismului, pompadura (vorba unui coleg) Nuţi Udrea, n-are timp de fleacuri d-astea cu promovarea. Dumneaei e ocupată să guste din kolbass-ul secuiesc la Parada cîrnaţilor din Sfîntu Gheorghe. Thomas Cook? Ce dracu o fi aia?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s