Home

Brava Armată română scîrţîie din toate încheieturile, cutremurată de întîmplări care mai de care.

Imaginea oastei ţării stă atîrnată între Claudiu şi Floricel.

Primul, sergentul major Claudiu Chira, ucis în misiunea din Afganistan, a fost înmormîntat ieri la Rîşnov, oraşul său natal, cu onoruri militare şi civile, ca pentru un erou.

Al doilea, plutonierul Floricel Achim, a fost arestat pentru trădare, după ce a sustras şi vîndut ani de zile, pe sume mai degrabă meschine, secrete militare Ucrainei.

Între cei doi, eroul şi trădătorul, tronează murdara afacere Ciorogîrla, o pată urîtă de tot pe obrazul oştirii.

Nu doar pentru că s-au furat cu braţele arme din ditamai unitatea militară, ca nişte sticle cu vodcă dintr-o bodegă sătească, dar şi pentru că, după o lună şi jumătate, nu s-a găsit nici măcar un încărcător de AKM.

Cum e Armata? Cea pe care o vedem la defilări, unde nu sînt prezentate tancurile Bizon sau transportoarele Jder, lustruite, sau cea pe care am văzut-o la Ciorogîrla?

Tare mă tem că imaginea acelui depozit de armament închis cu un simplu lacăt şi păzit de cîţiva soldaţi prost plătiţi e emblematică.

Şi, ca să fie tabloul complet, avem toate şansele să rămînem mulţi ani de-acum încolo în vechile MIG-uri, pentru că bani de avioane multirol nu-s.

Bugetul Armatei e mult mai mic decît anul trecut, cînd era considerat de mulţi ruşinos. Armata, ca şi Ţara.

Anunțuri

2 gânduri despre „Claudiu şi Floricel

 1. Serviciile secrete ale Armatei au livrat „controlat” informatii catre Rusia prin intermediul atasatului militar al Ucrainei
  Tintele spionilor: unitatile de la Babadag si Medgidia

  Ondine Ghergut
  Miercuri, 04 Martie 2009

  Scandalul spionilor care au furat si transmis informatii secrete ale Armatei catre Rusia, prin intermediari bulgari si ucraineni – dupa cum sustin surse militare – face prima victima: atasatul militar al Ucrainei la Bucuresti, Serghei Ilnitski, a fost expulzat din Romania fiind suspectat de implicare in spionaj. Nimeni de la biroul atasatului militar din Bucuresti nu a raspuns ieri la telefon pentru a comenta informatia. Coincidenta sau nu, presedintele Traian Basescu si-a anulat recent vizita programata in Ucraina. Surse de la
  Cotroceni au sustinut insa ca „au existat alte motive ale amanarii vizitei presedintelui decat scandalul de spionaj”.

  Potrivit serviciilor secrete ale Armatei, subofiterul Floricel Achim, arhivar de informatii clasificate la o unitate de infanterie, a copiat date de pe calculatorul sau de la serviciu pe care le-a vandut apoi bulgarului Zikolov Marinov, agent de informatii camuflat pe teritoriul Romaniei ca om de afaceri. La randul sau, bulgarul ar fi predat informatiile atasatului militar al Ucrainei la Bucuresti, care le-a transmis mai departe.
  Actiunea de spionaj a fost descoperita inca din 2005, dar membrii retelei au fost lasati sa lucreze in voie pentru a fi identificate toate ramificatiile. Tintele retelei de spionaj erau unitatile militare de la Babadag si Medgidia. Timp de peste patru ani, serviciile noastre secrete au livrat retelei de spionaj informatii fara importanta strategica, ba chiar si harti ce puteau fi gasite si pe Google. In momentul in care beneficiarii informatiilor „secrete” au descoperit cacealmaua si au oprit finantarea actiunii de spionaj, pionii Achim si Zikolov au fost arestati la Bucuresti.

  Potrivit unor surse din cadrul DSM, subofiterul Achim a fost pregatit special in domeniul criptarii informatiilor clasificate. In momentul in care a copiat ilegal primele informatii secrete, programul informatic de siguranta – de care Achim nu stia! – a avertizat Directia de Siguranta Militara, sustin sursele noastre. Asa s-a aflat cine a copiat informatiile. Pe fir au intrat Serviciul de Filaj si Investigatii si Directia de Informatii ale Armatei, care l-au monitorizat pe Achim. In momentul in care subofiterul s-a intalnit cu bulgarul Petar Zikolov Marinov si i-a predat acestuia informatiile copiate, au fost sesizate si alte institutii investigative ale statului, printre care Serviciul Roman de Informatii si Directia Generala de Combatere a Crimei Organizate.

  Prin colaborarea serviciilor speciale, lui Achim i s-au livrat „controlat” informatii generale despre unitatile militare ale Diviziei 1 de Infanterie „Dacica”, unde militarul era angajat, infor–matii ce puteau fi obtinute si prin satelit, printr-un program Google. Cu alte cuvinte, informatiile livrate cetateanului bulgar Zikolov Marinov, care la randul lui le livra atasatului militar de la Ambasada Ucrainei la Bucuresti, „erau sub control si fara valoare speciala”.

  Informatiile sustrase nu au fost folosite doar de ucraineni, ci si de o alta putere neafiliata NATO, respectiv Rusia, putere care ar fi asigurat finantarea actiunii de spionaj, dupa cum sustin surse militare. Informatiile erau platite cu sume cuprinse intre 800 si 1.000 de dolari. Cele mai valoroase informatii erau cele legate de unitatile militare din Babadag si Medgidia, adica cele legate de zona Marii Negre, precum si unele informatii despre combustibili, sustin surse militare. De altfel, bulgarul Zikolov Marinov avea o firma in Agigea, suspectata ca fiind folosita drept acoperire a activitatii de spionaj.

  Mod de lucru
  Potrivit declaratiilor date procurorilor, Achim copia pe ascuns pe un dispozitiv miniatural de stocare a informatiilor (memory stick) fisiere intregi, apoi i le inmana bulgarului Zikolov Marinov. La randul sau, Zikolov Marinov inmana informatiile atasatului militar de la Ambasada Ucrainei la Bucuresti. Ambii au recunoscut ca se cunosc inca din anul 2002, iar colaborarea lor s-a desfasurat pana in februarie 2009, cand au fost arestati. Informatiile „principale” au fost traficate din momentul in care Achim a primit certificat ORNISS de acces la informatii clasificate, respectiv din 2005. Pana in 2005, informatiile livrate erau „nesemnificative”, sustin sursele noastre.

  Subofiterul Achim a fost arestat in trafic, iar la perchezitii i s-au gasit bani intr-un pachet sigilat de tigari, un memory stick, precum si o geanta militara plina cu registre cu operatiuni militare si procese verbale care au regim secret. Zikolov Marinov a fost ridicat de acasa, unde au fost gasite sume de bani si documente. Atat Achim, cat si Zikolov si-au recunoscut faptele. „Reteaua” a cazut si cei doi pioni au fost arestati abia in momentul in care „beneficiarul final a sistat finantarea operatiunii de spionaj, deoarece si-a dat seama ca primeste informatii filtrate”, sustin sursele noastre.

  Pierderile Armatei
  Printre pierderile reale suferite de Armata ar fi codul de criptare cunoscut de Achim, un sistem de comunicatii si cateva frecvente radar, care au fost imediat schimbate. In rest, serviciile speciale au livrat doar informatii fara valoare. Anchetatorii au ca probe principale calculatorul cu informatii secrete la care Achim avea acces, alte sase unitati centrale, un laptop, multe interceptari telefonice, fotografii atat de la intalnirile lui Achim cu bulgarul Marinov, cat si ale bulgarului cu alte persoane prin care se transmiteau „secretele” pe suport informatic. Colonelul Marin Harabagiu, seful de stat major al unitatii militare „Dacica” unde era angajat Achim, ne-a confirmat ca anchetatorii au ridicat probele de la locul de munca al suspectului de tradare, dar a refuzat sa ofere amanunte. „S-au facut cercetari la fata locului, dar nu suntem abilitati sa dam alte informatii”, ne-a declarat si lt. col. Sorin Bacila.

  Uragan la Kiev
  Potrivit unor informatii neoficiale, atasatul militar al Ucrainei la Bucuresti, Serghei Ilnitski, ar fi fost expulzat luni din Romania. Nimeni de la biroul atasatului nu a raspuns ieri la telefon pentru confirmarea informatiei. Tot ieri, la Kiev ministrul ucrainean de Externe, Vladimir Orhyzko, a fost demis dupa ce a fost criticat de parlamentarii ucraineni. Exista speculatii potrivit carora, din cauza scandalului de spionaj, presedintele Traian Basescu si-a amanat vizita in Ucraina. Surse de la Cotroceni au sustinut insa ca „au existat alte motive ale amanarii vizitei presedintelui”.

 2. Toate scartiie in Romania datorita scoaterii filosofiei din programa scolara, singura materie care se ocupa de dreptul la exprimare. Prea mult timp religia a persecutat filosofia, iar filosofia niciodata religia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s