Home

Invitată insistent, doamna a cadadicsit, în sfîrşit, să vină în vizită la moşie. Moşierul, un poet cu o pană cruntă, temut în lumea politică, e tot numai o strungăreaţă.

Dumneaei, îmbrăcată „business” – sacou, pantaloni negri, mulaţi, pantofiori de lac, gentuţă, se interesează, studiat curioasă, de tot ce vede, ocolind cu grijă glodul de pe uliţe.

Dumnealui, cu nelipsita-i pălărie Borsalino pe cap, se gudură sfios, explicîndu-i răbduriu cum se băiţuieşte boul pus la proţap, cum a fost prinsă ştiucălaia aflată la frigare, cum au fost bucătărisite celelalte meremeturi…

Bălaia doamnă gustă graţios din ce-i pune poetul în farfurie, ţuguindu-şi delicat buzele, şi împarte zîmbete suave ţăranilor curioşi, veniţi anume s-o vadă pe cea care a stat o vreme la dreapta preşedintelui.

Mai strînge mîna unuia, mai spune o vorbă bună altuia, se opreşte să dea nume unui ieduţ de cîteva zile, sortit să ajungă şi el la tavă (l-a numit Sorel!), apoi e invitată la masă. Masă mare, ca la moşie.

Cu invitaţi de soi – primari, preoţi, fruntaşi politici, cu bogăţie de bucate aduse de chelneri în livrea şi vinuri din pivniţele moşierului, cu ansambluri folclorice şi gurişti care-i cîntă invitatei la ureche.

La sfîrşit, uşor îmbujorată, înalta doamnă i-a promis poetului că-i bagă moşia în circuitul turistic internaţional.

Post scriptum. Dacă cineva ar putea crede asta, vă spun răspicat: nu, textul de mai sus nu e inspirat nici din Caragiale („Vizita”, „Telegrame”), nici din Gogol („Revizorul”), nici din Bronislav Nuşici („Doamna ministru”).

Moşia există, în comuna Cetate (pe Dunăre), moşierul cu strungăreaţă există şi el, îl ştiţi, iar doamna bălaie, ei bine, dacă n-ar fi existat, ar fi trebuit inventată.

Reclame

3 gânduri despre „Doamna şi moşierul

  1. elisav….poate e la inceput….tu esti un scriitor mai bun? poate da…dar nu cred ca de la inceput esti asa…;)

  2. te ador, dar sa schimbam vinul in suc sau compot,dulceturi, ceva normal
    de la o admiratoare
    te iubesc si te ador, jenenntte din terente

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s