Home

„Aici e plin de handicapaţi! La noi nu-i vezi, parcă nici nu există” – filozofa intrigată sor-mea, în timp ce ne plimbam, zilele trecute, pe Oxford Street, în Londra.

Adevărul e că, în „Perfidul Albion”, chiar îi vezi peste tot: în parcuri, plimbîndu-şi cîinele legat de scaunul cu motor, pe stradă, în magazine, la cumpărături, în muzee, în cafenele…

Aceşti nenorociţi ai sorţii au parte de viaţă socială în Insulă, pentru că ălora de-acolo chiar le pasă.

Nu există magazin, firmă, nu mai vorbesc de instituţie publică, să nu aibă rampe sau chiar lifturi pentru cărucioarele celor cu handicap locomotor.

Nu există trecere de pietoni fără semnal sonor şi fără pavimente în relief, uşor de recunoscut cînd nu vezi.

S-a mers pînă acolo încît, în celebrul British Museum, s-au construit ascensoare speciale pentru cei care nu pot urca 2-3 trepte, iar exponatele pot fi… citite, în Braille!

Iar televiziunile, ca să nu merg mai departe, au programe de subtitrare pentru surzi, chiar şi la emisiunile live. Ah, să nu uit, pînă şi medicamentele pot fi pipăite de nevăzători, pentru că pe cutii apare scrierea aceea specifică, în relief!

De ce nu-i vedem, în România, pe cei cu dizabilităţi? Simplu şi tragic: pentru că, de cele mai multe ori, nici măcar nu pot ieşi din casă.

Căruciorul – în cazul fericit în care-l au – nu intră în lift, şi, dacă totuşi reuşeşte să ajungă la parter, omul nu poate ieşi din bloc, pentru că nu are rampă. În instituţii, bănci, magazine, nu pot intra, pentru că se blochează la trepte.

La un moment dat, se făcuseră nişte rampe ici şi colo, parcă în bătaie de joc: o platformă de scînduri cu pantă atît de mare, că nici un om sănătos n-ar fi îndrăznit să urce/coboare. Am văzut odată o scenă de rîsu’-plînsu’ în Gară: un tip îl căra în braţe, pe scări, spre peron, pe amărîtul fără picioare, un al doilea îi ducea căruţul, iar al treilea, bagajul!

Trei pentru unul! De ce? Pentru că, spre peroane, nu-s nici rampe, nici lifturi. Pentru că, pe noi (autorităţi, partide, alegători) ne cam doare-n şpiţ de aceşti semeni ai noştri. Să nu ne mirăm, aşadar, dacă aici nu-i prea vezi pe stradă, pe cînd în ţările vestice sînt o prezenţă absolut normală în societate.

Chestie de civilizaţie.

Reclame

7 gânduri despre „Unde-s handicapaţii?

  1. Am avut si eu ocazia sa aud povestea unei mame a doua gemene de 16 ani pe halta Londra-Luton – Bucuresti Baneasa. Lucreaza in UK la o familie ca bona pentru a-si putea intretine fetele care erau in tara. Mi-a semnalat si ea diferentza de tratament social si de orice fel fata de persoanele cu dizabilitati dintre cele doua tari. Era in masura sa observe asta mai ales ca una din fiicele ei sufera de un handicap motor de la o varsta frageda.

    A facut tot ce i-a stat in putinta sa o ajute sa nu se simta marginalizata, a reusit sa infiinteze o organizatie de caritate pentru a ajuta persoanele cu handicap din Bacau. Ramona nu a putut merge la scoala pentru ca nu existau facilitati pentru persoane cu hapdicap locomotor, la spital trebuie ridicata in brate pe scari de parintii ei.

    Este de neconceput ca institutiile publice si in special spitalele si scolile sa nu aiba facilitatile de baza pentru persoanele cu dizabilitati. Dar cel mai mult Ramona sufera, zice mama ei, cand o las singura in fatza unui magazin sau alta cladire (cat timp isi cumpara o paine sau rezolva altceva) si trec femei „binevoitoare” care fac afirmatii de genul „saraca de ea” probabil asteptandu-se sa nu fie intelese.

    Nu numai ca suntem insensibili si ii condamnam la puscarie la domiciliu dar nici nu facem diferentza intre diferite tipuri de handicapuri. Persoanele cu handicap motor pot avea viatza sociala normala (in anumite tari care isi respecta aproapele).

    Probabil mai avem multe de invatat si la acest capitol, macar sa o facem de la cei mai buni. UK e mult in fatza si aici.

  2. Cine mai e si Mos Teaca asta, care sub pretextul grijii pentru handicapati se da mare cu plimbarile lui prin Londra? Ifoose tipice de provincial care tine musai sa afle targul ca el calatoreste.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s