Home

De aproape două decenii, nu e an în care să nu facem cîte un bilanţ de inundaţii: oameni luaţi de ape, gospodării făcute una cu pămîntul, drumuri distruse, poduri surpate, culturi „rase”, mii de animale înecate.

În fiecare an constatăm, ca un blestem, că sîntem neputincioşi. Chiar sîntem?

După teribilele inundaţii din deceniul 7, autorităţile au conceput un program gigantic, în care s-au investit miliarde de dolari: baraje, îndiguiri, taluzări, lacuri de decantare, staţii de pompare ş.a. O vreme a ţinut.

După ’89, digurile s-au părăginit, unele baraje s-au surpat, staţiile de pompare au fost devalizate… Rezultatele s-au văzut. Zilele astea, potopul a venit în Bucovina şi în Maramureş.

Alte nenorociri, alte lacrimi, alte bilanţuri îngrozitoare. Se duc la locul faptei preşedintele, premierul, o liotă de miniştri. Care promit: se vor reconstrui casele, digurile, bla, bla. La anul o vom lua de la capăt, parcă văd.

Curios e că, de o bună bucată de vreme, nenorocirea nu mai vine de la rîurile mari, ci de la pîraie şi rîuri mai modeste. Rîul Suceava, de pildă, s-a transformat, în cîteva ore, într-un adevărat fluviu, cu un debit nemaiîntîlnit, de 1600 mc pe secundă!

De unde vine atîta apă? De pe versanţi. Care au fost despăduriţi fără milă. Ei, şi-aici ajungem la esenţa chestiunii. Oricît ai îndigui, oricît ai curăţa albiile, dacă n-ai pădure care să înghită potopul, degeaba.

Vom avea, iar şi iar, disperare, lacrimi, deznădejde şi înjurături. Timp în care în codri se face prăpăd. România a ajuns unul dintre cei mai mari exportatori de lemn brut sau sumar prelucrat din Europa.

Pentru unii, puţini, curg banii, gîrlă. Pentru alţii, foarte mulţi, curg doar torenţi mîloşi, care-i lasă, atunci cînd rămîn în viaţă, lipiţi pămîntului.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s