Home

Toate partidele, cu excepţia notabilă a PRM, au susţinut cu foc votul uninominal. Că dădea bine la popor. Acu’, nu zic, e reconfortant pentru tine, alegător, să ştii că poţi să votezi pe cine vrei tu, nu pe cine-ţi vîră partidele pe liste. În realitate, nu e chiar aşa.

Să facem nişte exerciţii.

1. Să nu uite alegătorul că tot partidele decid (probabil şi în funcţie de nivelul sponsorizării) cine candidează într-un colegiu sau altul. Aşadar, te duci la secţia ta de votare şi vezi că ai de ales între X de la PSD, Y de la PNL şi Z de la PD-L. Poate că l-ai fi vrut pe altul de la cutare partid, dar pe tine nu te-a întrebat nimeni. Ei, ce faci? Păi, faci ca la restaurant: nu-ţi place oferta de meniu, pleci şi rămîi nemîncat.

2. Îţi votezi preferatul, care obţine, să zicem, 49%. Dacă lua peste 50%, cîştiga fără probleme. Aşa, el depinde de alţii. Iar dacă partidul lui nu stă grozav la nivel de circumscripţie judeţeană, iese deputat (senator) următorul, care are baftă să reprezinte un partid ceva mai votat!

3. Cel votat de tine cîştigă în colegiu cu 80% din sufragii. Perfect. Numai că partidul respectivului nu trece pragul de 5% pe ţară, aşa că proaspătul cîştigător, care tocmai şi-a zdrobit adversarii, este eliminat din cursă, iar în locul său intră (prin redistribuire) al doilea, cu doar 15%! E cinstit? Nu e, dar e legal.

4. Pui ştampila pe un candidat care, din punctul tău de vedere, e perfect pentru postul de parlamentar: excelent pregătit, profesional şi politic, un om cinstit, cu o moralitate desăvîrşită şi cu un discurs a la Titulescu. Şi vezi cum în colegiul respectiv cîştigă o japiţă, unul îmbogăţit peste noapte din afaceri murdare, un tip dubios, cu multe relaţii cumpărate pe bani grei, beţiv, curvar şi cu vorbă buruienoasă, dar care e pe placul vulgului. Nu-ţi vine să-ţi bagi picioarele în el de uninominal?

Sînt doar cîteva chestii care mi-au venit în minte. Or fi şi altele. Încă nu-mi dau seama dacă e mai bun sau nu uninominalul ăsta decît votul pe liste. Vom şti după scrutinul de la toamnă. Însă aş putea băga mîna-n flacăra de la aragaz că sînt destui politicieni care, după ce s-au aruncat cu patos revoluţionar în bătălia pentru uninominal, încep să aibă coşmaruri la gîndul că n-au nici o şansă în faţa unor baroni sau şmenari locali.

Anunțuri

2 gânduri despre „Capcanele uninominalului

  1. Patru ani scapam de SOMNOROSII din parlament !!!! Din salariul de parlamentari au averi uriase !!!! Cum ??? Nimeni nu este de neinlocuit !!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s