Home

Vă mai aduceţi aminte ce tapaj mediatic s-a făcut acum cîţiva ani pe tema inculturii? Pornind de la un sondaj credibil, diverşi scriitori, dascăli, jurnalişti şi, desigur, politicieni, au bătut toba preţ de cîteva săptămîni că e de jale: nu se mai citeşte! Cartea a devenit un lux! Va fi vai şi-amar de naţia asta!

Ce-i drept, se vede şi azi cum stă treaba: în şcoli, în librării, în biblioteci, nu mai puţin în anticariate, potopite de cărţi aduse de unul şi altul, cu braţul. E clar, nu mai e la modă să ai cărţi în casă. Adună praful degeaba. Numai că lucrurile stau mult mai rău.

Mai nou, vorbim, iată, de semianalfabetism în masă! Tragic e că, dacă luăm de bun un raport al Comisiei Europene, 50% din adolescenţii români de 15 ani au mari dificultăţi în a citi şi a înţelege un text. Din acest punct de vedere, sîntem în coada UE, cel mai bine stînd Finlanda, unde doar 4,8% dintre adolescenţi au acest statut de semianalfabeţi.

Confirmarea a venit rapid: o televiziune a avut ideea de a pune nişte juni liceeni să citească un text oarecare. Şi ce-am văzut (auzit): flăcăii se poticneau şi se bîlbîiau ca un cioban cu şcoală cît trenul, pus să descifreze un articol din Libertatea! Ştiţi dvs, din acelea cu poze deocheate şi litere cît pruna.

Acum, ce pretenţii să mai avem. Şcoala e mai proastă ca oricînd. Televizorul, DVD-player-ul şi alte alea, îndeamnă la lene.

Calculatorul, prost folosit, tîmpeşte. Imensa majoritate a copiilor şi adolescenţilor din urban stau zi şi noapte la computer. Unii (puţini) chiar citesc (romane etc.) pe monitor. Ceea ce nu e rău. Ceilalţi, mulţi, se pare, sînt interesaţi mai ales de jocuri şi de site-uri cu filme porno. De ce-ar mai citi o carte? Nu mai e trendy, ce naiba.

Cîndva, să tot fie 15 ani de-atunci, nişte prieteni danezi îmi atrăgeau atenţia că ar trebui să ţinem cu dinţii de subtitrarea filmelor. Să nu dublăm vocile, cum fac mai toţi în Europa, ca să nu se poticnească la citit pe ecran neamţul sau franţuzul.

După cum stau lucrurile, va trebui să dublăm şi noi filmele străine cu voci româneşti. Ca să nu stresăm prea tare bizonul semianalfabet.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s