Home

Surprinzător de mare a fost prezenţa la vot în turul II al localelor. Se vede treaba că oamenii sînt mai degrabă interesaţi de gospodarul din fruntea obştii, decît de cei care merg să-i reprezinte la Bucureşti sau la Bruxelles.

Ce ne arată acest scrutin? În primul rînd, faptul că, deşi rămîne un partid important, PD-L nu poate atinge înălţimea ameţitoare la care visează cu nesaţ „Candillo” Traian Băsescu. Ba, mai mult, intervenţiile nefericite, agasante şi chiar jignitoare ale acestuia, prin care a dorit să-şi ajute semenii pedelişti, au fost mai degrabă perdante.

Vezi cazul Capitalei, unde bucureştenii i-au cam tras un pumn în plex locatarului de la Cotroceni. Unii sînt de părere că, fără augustă imixtiune prezidenţială, Blaga ar fi avut mai multe şanse să-l bată pe Oprescu! A devenit T.B. un balast pentru partid? Încă nu, dar, dacă insistă, va ajunge şi în faza asta. Vom vedea cum se va comporta la toamnă. Una peste alta, marea învinsă a localelor este… alianţa DA! Este uşor de văzut, adunînd rezultatele PD-L şi PNL, că fosta alianţă ar fi cîştigat zdrobitor scrutinul. Aşa, însă, din lupta celor doi foşti aliaţi, a avut de cîştigat doar PSD-ul, care primeşte o nesperată gură de oxigen, în perspectiva parlamentarelor din toamnă. Atunci, însă, va interveni o foarte mare necunoscută: votul uninominal.

Pentru că, să recunoaştem, una e uninominalul prin care au fost aleşi primarii şi alta va fi situaţia în colegiile electorale (încă netrasate) unde candidaţii fără notorietate (şi fără pavăza listei de partid) nu vor avea nici o şansă.

Ca să nu mai vorbim de „paraşutaţii” de la centru, o specie care va dispărea definitiv. La toamnă vom avea, aşadar, proba adevărului pentru partide.

Localele n-au fost decît încălzirea.

Anunțuri

3 gânduri despre „Marele învins

 1. COMPARATIA CORECTA SI ADEVARATA INTRE TIPURILE DE ALEGERI (LOCALE) DIN ANUL 2004 SI DIN ANUL 2008

  iata adevarul despre cine a pierdut si cine a cistigat alegerile de acum ……..

  Mandate consilieri locali

  (2004) (2008)

  PSD = 14990 PSD = 12100
  PNL = 7036 PNL = 8513
  PD = 5962 PDL = 11096

  Mandate consilieri judeteni

  (2004) (2008)

  PSD = 543 PSD = 416
  PNL = 281 PNL = 282
  PD = 229 PDL = 425

  Presedinti de consilii judetene

  (2004) (2008)

  PSD = 19 PSD = 17
  PNL = 6 PNL = 5
  UDMR = 5 UDMR = 4
  PUR = 4 ….
  PD = 3 PDL = 14
  PRM = 3 ….
  FDGR = 1 FDGR = 1

 2. Pohta ce-a pohtit Patriciu

  Planul lui Dinu Patriciu, un PNL mic, care participă la orice guvernare doar în calitate de invitat, pare să fie implementat în detaliu.
  De la înălţimea celor două miliarde de dolari pe care se presupune că le are, Dinu Patriciu îşi poate contempla opera vieţii: PNL a ajuns exact ceea ce a dorit domnia sa, un partid mic, care nu face guverne, ci doar participă la ele în calitate de invitat. Cele trei partide importante, PSD, PD-L şi PNL, declară toate că au câştigat alegerile. În fapt, toţi mint: alegerile locale din acest an n-au avut nici un câştigător, ci doar trei profitori din cadavrul altor partide care au decedat la vot. Problema e cine a muşcat mai vârtos din hoituri.

  Las la o parte PSD şi PD-L, care s-au comportat normal din punct de vedere politic: au vrut şi au muşcat cât de mult au putut. Bizareria e la PNL, care pare să nu fi dorit altceva decât să se înscrie în reţeta Patriciu. Dacă acesta a fost obiectivul lor politic, merită felicitaţi, şi l-au atins. Dar puteau muşca mai mult? Categoric, da. În 2004, PD era Cenuşăreasa Alianţei D.A. PNL a acceptat cu generozitate un raport de 1,3 la 1 în Alianţă, în favoarea liberalilor, deşi ştim că la acel moment PD era ţinut în viaţă doar de ieşirile exotice ale lui Băsescu.

  Ajunşi la guvernare, se pare că liberalii au urmărit doar planul Patriciu, şi nu planul pe care orice partid normal şi-l poate propune, acela de a domina viaţa politică. Atunci când planul Patriciu a fost deranjat, s-a născut PLD, care a devenit acum, înlăuntrul fostului PD, o certă primadonă electorală. A mai rămas în PNL doar nuca tare pe care o ţine Dinu Patriciu la subsuori, dar nici nuca asta nu e tocmai sănătoasă, deşi părea.

  Primul ei bolnav se numeşte Ludovic Orban, cu acel „Pe Oprescu să-l votezi tu!“. A urmat executarea imediată a unui bolnav mai mic, prefectul Bucureştilor, prieten cu Orban, ca să fie salvat adevăratul bolnav, directorul Monitorului Oficial, prea legat de Roşca Stănescu, eterna trompetă a lui Patriciu, ca să merite riscul. Planul lui Patriciu e implementat în detaliu în nuca aia pe care o ţine la subsuori, indiferent cât mai rămâne din ea.

  Ceea ce este uimitor la superliberalul Dinu Patriciu, adeptul statului minimal, e faptul că toate marile sale afaceri au fost exact cele contractate cu statul. Or, aşa performanţă nu poate continua decât dintr-un partid suficient de mic ca să nu fie responsabil de nici o guvernare, dar suficient de mare ca să facă orice guvern în calitate de invitat. Liberalii sunt, aşadar, în grafic, mai mult decât îşi închipuie alegătorii lor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s