Home

Administraţia locală a devenit o miză esenţială pentru partide, mai ales de cînd s-a decis că preşedinţii de consilii judeţene vor fi aleşi prin vot direct. Pe cale de consecinţă, partidele îşi trimit să se bată în teritoriu senatori, deputaţi, miniştri şi foşti miniştri.

Iată, PD-L îşi împinge „greii” fie spre primării (Blaga la Bucureşti e cel mai proaspăt exemplu), fie spre consilii judeţene (Berceanu la Dolj). Liberalii îşi „sacrifică” şi ei nişte miniştri, sperînd să cucerească fie Bucureştiul, cu L. Orban, fie Iaşi-ul, cu Adomniţei.

Nu altfel procedează PSD-ul care, după o lungă perioadă de gherilă internă, se pare că a optat, la Capitală, pentru super-greul Mitrea, pe care nu-l trimiţi la colţ cu o vorbă buruienoasă, cum puteai să faci cu un Vanghelie.

De unde această invazie de „greuceni” spre administraţia locală? Unii susţin că partidele ar fi în criză de personalităţi. Nu cred în această motivaţie, cam simplistă. Mai degrabă, partidele au înţeles repede că în perioada următoare e esenţial să domini administraţiile locale.

Şi că primarii, mai ales cei din marile municipii, sau preşedinţii de consilii judeţene, aleşi uninominal, vor fi mult mai importanţi decît parlamentarii sau miniştrii, chiar dacă aceştia sînt mai vizibili. Pentru că cea mai mare parte a fondurilor de la Uniunea Europeană se vor îndrepta direct spre judeţe.

Pentru că investitorii străini au înţeles repede că pot trata mai bine cu oficialităţile locale pentru facilităţi şi condiţii prietenoase (vezi cazul Jucu – Nokia). Pentru că localităţile şi judeţele vor avea din ce în ce mai mulţi bani la dispoziţie, din impozite, taxe şi nu numai. Motiv pentru care aceste alegeri locale vor fi mai dure şi mai colorate decît tot ce-am văzut, din ’90 încoace.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s