Home

E mai mult decît evident că, în chestiunea Kosovo, SUA au făcut jocurile. Şi că marile puteri europene s-au dat vînjoase, mimînd „forţa UE”, dar au bătut din călcîie, cu ochii peste Ocean.

Ceea ce n-ar fi fost posibil pe vremea cînd Franţa şi Germania îi ziceau „pas” lui George W., refuzînd să trimită trupe în Irak, pentru că nu exista acordul ONU.

Între timp, s-au schimbat garniturile la Paris şi la Berlin, iar Sarkozy şi Merkel se dovedesc pe zi ce trece mai pro-americani decît premierul britanic, dacă se poate aşa ceva. Cred că De Gaule se răsuceşte în mormînt. Dar, asta e, SUA sînt Jandarmul mondial, pentru care ONU nu e decît o cantitate neglijabilă.

Mă uitam, ieri, pe CNN, cum a ieşit secretarul general Ban Ki-moon, sud-coreeanul pus tot de americani în fruntea ONU, să răspundă jurnaliştilor. Întrebat dacă nu cumva e ilegală proclamarea independenţei Kosovo în absenţa unei rezoluţii a Consiliului de Securitate, coreeanul a bălmăjit ceva despre rezoluţia 1244, dar a evitat cu obstinaţie să răspundă clar, cu toate insistenţele jurnaliştilor. Jalnic.

Teama de SUA se face simţită cam peste tot în lume, făcîndu-i pe unii „actori” să ezite, chiar să revină asupra deciziei anterioare. Cazul Bulgariei. Sau al Israelului, care întîrzie să ia o hotărîre, deşi are frisoane că se poate trezi, după acest precedent scandalos, cu un „fait accompli” în teritoriile palestiniene. China, la rîndul ei, a evitat să se alăture Rusiei, în Consiliul de Securitate, deşi i s-a cerut să declare nulă şi neavenită independenţa Kosovo.

Or, China are serioase motive să se teamă de reacţia Taiwanului, pe care-l consideră parte a teritoriului său. De unde, totuşi, această decizie febrilă şi intempestivă a Franţei? Mai ales că cei din Hexagon au probleme, şi nu de azi de ieri, cu separatiştii din Corsica, ale căror acţiuni au fost adesea sîngeroase.

Să fie grija faţă de reacţia celor cinci milioane de musulmani francezi, cea mai mare comunitate din Europa? Asta ar explica, întrucîtva, graba cu care francezii au recunoscut independenţa unui Kosovo musulman, susţinut activ (inclusiv cu arme şi combatanţi) de lumea musulmană! Interesant e şi cum vede presa europeană acest act şocant.

Mai toate marile cotidiane – The Guardian, Financial Times, Liberation, Le Figaro, Berliner Zeitung, Die Welt ş.a., sînt de acord, pe de o parte, că se vor intensifica mişcările separatiste, iar pe de alta, că independenţa provinciei sîrbe e un test major pentru UE.

De unde putem citi printre rînduri cam aşa: americanii au făcut vraişte Iugoslavia, forţînd mîna europenilor, după care i-au lăsat să cureţe mizeria în Balcani!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s