Home

Duminică, 17 februarie 2008. O zi neagră pentru legislaţia internaţională. Pentru prima dată după al doilea război mondial, un stat este dezmembrat, împotriva voinţei sale, din momentul în care provincia sîrbă Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa, cu sprijinul explicit al marilor puteri – SUA, Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie.

Carta ONU, care prevede inviolabilitatea frontierelor şi garantează suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a tuturor statelor membre, a devenit, din acest moment, un simplu petic de hîrtie. Şi cînd te gîndeşti că tocmai Carta ONU a fost invocată de Bush – tatăl, atunci cînd a pornit, în 1991, primul război din Golf, după ocuparea Kuweitului de către Irak.

„Precedentul Kosovo” va putea fi invocat, de-acum încolo, de orice grupare etnică din orice stat al lumii. Ce-i va împiedica pe ciprioţii turci să ceară recunoaşterea independenţei Ciprului de Nord, după 34 de ani de la o secesiune niciodată acceptată de comunitatea internaţională?

De ce n-ar face acelaşi lucru bascii şi catalanii în Spania, sau scoţienii în Marea Britanie? Dar Transnistria? Dar Abhazia? Dar Nagorno – Karabach? Sau, ce-ar zice SUA dacă Texasul şi-ar proclama independenţa?

În ultimă instanţă, de ce tace ONU? De ce nu ia atitudine împotriva acestui viol încurajat, chiar aplaudat de mai marii UE şi de SUA? Obstinaţia cu care au marşat pe această dezmembrare a Serbiei dă senzaţia că cei amintiţi mai sus chiar vor să schimbe legislaţia internaţională în domeniu. Fără să ia seama la ce consecinţe dezastruoase s-ar putea naşte.
Ce se poate întîmpla în continuare: Serbia nu va recurge la armată. Ar fi un act sinucigaş, după ce a fost bombardată sălbatic de americani în 1999. Dar, va putea declara un soi de blocadă economică, tăind, între altele, alimentarea cu energie electrică a provinciei rebele. Plus că îi va încuraja pe sîrbii bosniaci să facă exact acelaşi gest.

Chiar, vor accepta marile puteri, pe acelaşi „calapod”, independenţa „Republicii Srpska”, parte a Bosniei?
În sfîrşit, în lipsa unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU, unde Rusia va uza de dreptul său de veto, Kosovo nu va fi decît un protectorat al UE, mulţi ani de-acum încolo. Un fel de „Cipru de Nord”, protejat de Turcia.

N.A. N-am amintit aici de efectele perverse ale acestei zile asupra României, pentru că subiectul trebuie tratat separat. Să remarcăm doar că „celebrul” Consiliu Secuiesc, cel care doreşte (deocamdată) autonomia ţinutului cu acelaşi nume, a salutat independenţa Kosovo!

Reclame

9 gânduri despre „Fărădelegea Kosovo

 1. Intr-adevar, avand in vedere ca UN Security Council a concluzionat deja ca nu poate ajunge la un compromis si a lasat lucrurile in seama UE, si avand in vedere ca „independenta” insemana de fapt aplicarea vechiului plan Ahtisaari, se prevede un „protectorat UE” la orizont multa vreme de acum incoace.

 2. 1. Rusine. ONU a aparut ca o organizatie planetara care sa tina / faca ordine oriunde in lume. Aruncand pisica in ograda UE nu face decat sa se desconsidere.
  2. Cei care au considerat de 18 ani incoace ca nu exista o problema transilvana vor trebui -de au cumva ceva onoare- sa-si faca sepuku ori sa-si ia talpasita. Si cat mai repede!

 3. Pingback: Kosovo: in blogosfera | Sorin Tudor

 4. N-am amintit aici de efectele perverse ale acestei zile asupra României, pentru că subiectul trebuie tratat separat – astept cu mare interes

 5. Why Kosova could be the first of many secessionists

  t won’t be as easy as a tiny vowel change. On Sunday the new Republic of Kosova (formerly Kosovo) declared itself independent, the world’s newest country, but several countries are refusing to recognise it – perhaps unsurprisingly, mainly countries that have most to lose from emboldened secessionist movements, such as Russia, Spain and Greece.

  http://www.guardian.co.uk/world/2008/feb/19/kosovo

 6. In aceste vremuri pasionante trebuie sa ciulim bine urechile si sa nu ne avantam in actiuni necugetate. Momentan, acesta este cel mai bun lucru pe care il putem face.
  Problema “atomizarii” in spatial European este pur si simplu o problema de buget, fiecare grup etnic doreste o mai mare autonomie financiara.
  Desigur mai sunt si alte aspecte oe care le-am tratat intr-un articol de pe blogul meu:
  http://mace-alex.blogspot.com/2008/02/kosovo-nationalism-si-inflacarare.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s