Home

După această imensă tevatură europarlamentaro-referendară, am rămas cu oarece nedumeriri. Prima: de ce oare votul pentru euroalegeri e în toate cele 26 de state membre, numai pe liste (înţeleg că există şi o normă, sau aşa ceva, impusă de P.E.)?

Răspunsul e simplu şi logic: pentru că Uniunea Europeană nu-şi poate permite să nu fie reprezentate în parlamentul său toate curentele politice importante. Vă imaginaţi cum ar arăta Parlamentul European cu doar două grupuri politice – popularii şi socialiştii, fără liberali şi verzi?

Sau chiar fără naţionaliştii eurosceptici? Iată o realitate despre care n-au suflat o vorbuliţă adepţii votului uninominal majoritar (ăla cu „alegeţi parlamentaru ca primaru”, cum zicea reclama aia şchioapă). Pentru că nu le convenea. Ceilalţi, care nu vor vot majoritar, au dormit în şoşoni. Or că n-au ştiut, or că nu le-a păsat, contînd doar pe eurolehamitea neamului, care a şi dus la invalidarea referendumului.

Or, aceasta e şi principala motivaţie pentru care s-au zbătut Pro Democraţia şi liberalii (în speţă) atunci cînd au promovat uninominalul proporţional, unde parlamentarii sînt aleşi „jumate-jumate”: să se dea o şansă şi partidelor medii şi mici. Altfel, am putea avea un Parlament cu doar doi poli: PD şi PSD. Chestie care l-ar face foarte fericit pe Băsescu. Nu degeaba a zis el, cu năduf pizmaş, c-ar vrea să-i vadă pe ăia care n-au venit la „vorbitor” (consultări) „zgîriind cu unghiuţele în poarta Cotroceniului” cînd se va face guvernu.

Uitînd, chipurile, că dumnealui nu „face” guverne, ci doar numeşte un premier. Dar ce, te pui cu „unghiuţele” preşedintelui? El vrea să facă şi să desfacă după bunu-i plac. Iar pentru asta are nevoie de pîrghii. Una ar fi regimul prezidenţial de tip american, pe care-l iubeşte nespus. Pentru asta, trebuie schimbată Constituţia.

Chestie a naibii de grea. Trebuie să porţi tratative cu partidele, care (cu excepţia PD) nu vor să-i dea pe mînă mai multă putere. Ştiu ele ce ştiu. Apoi, trebuie să fie de acord poporul (era să scriu cu P mare).

Iarăşi greu, că nu vine la vot decît „electoratul activ”, cum le-a zis Băse celor patru milioane de „ştampilanţi” la referendumul său.

Aşa că, toată speranţa sa atîrnă de votul „ca primaru”. Visînd la momentul în care-i vor mînca din palmă şi Parlamentul, şi Guvernul.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s