Home

Acum îmi e din ce în ce mai clar că politicienii italieni, sfîşiaţi de lupte politice intestine, aşteptau doar, vorba strămoşilor noştri comuni, un „cassus belli”. Sau, cum ar zice ţăranul moldovean, „o prişină di gîlşeavă”. Şi l-au găsit pe ţiganul nostru din Avrig.

Romulus (ce frumoasă coincidenţă cu numele celui care a fondat Roma!) Mailat e, iată, un fel de Danilo Princip, studentul sîrb care l-a ucis în 1914, la Sarajevo, pe arhiducele austriac Ferdinand. O altă scînteie aşteptată pentru declanşarea unei conflagraţii.

Dar, hai să revenim cu picioarele pe pămînt. Mailat a ucis (dacă a ucis, că încă nu ştim!) ca să jefuiască, şi nu din cine ştie ce considerente patriotice, ca sîrbul Princip. Văd că unii de pe la noi construiesc tot soiul de ipoteze fanteziste – sîntem buni la asta – că totul e o înscenare murdară, că sînt prea multe lucruri necurate în povestea lui Mailat, că femeia care l-ar fi turnat la carabinieri e nebună şi cîte altele.

Pînă la urmă, nici nu contează de unde a pornit avalanşa. Oricum ar fi pornit. Să fim drepţi şi să încercăm să ne punem în pielea italienilor din marile oraşe, ca să-i înţelegem niţel. Gîndiţi-vă de cîte ori aţi fost nervoşi, exasperaţi, furioşi la culme pe tuciuriii care v-au furat, jefuit, agresat ş.a., în România. De cîte ori i-aţi luat la goană pe zdrenţăroşii care vă nămoleau parbrizul, la stopuri, pe cei care cîntau prin autobuze sau vă încolţeau pe Rep, cu copii (de împrumut) în braţe!

Unde sînt cu toţii? În Italia! Sau în Spania! Sau în Franţa, Marea Britanie, Germania! Au găsit alţi fraieri, mai bogaţi, în Occident, pe care să-i tîlhărească, să-i fure, sau (cîteodată) să-i ucidă. Plus cerşitul, oh, ce bine se cîştigă dincolo din cerşit! Îmi tot vine în minte reportajul scris de un gazetar neamţ, care a urmărit timp de cîteva zile nişte ţigani (cerşetori) români. Discret, a tot numărat omul, şi i-a ieşit o sumă colosală, cam cît salariul său lunar, cîştigaţi de ăia în vreo două zile.

„De ce le daţi bani?” – i-a întrebat intrigat pe cîţiva trecători. „Pentru că cer! Iar dacă cer, înseamnă că au nevoie” – au răspuns, senin, nemţii. Să ne mirăm, aşadar, că nu vor în ruptul capului să se întoarcă acasă?

Dacă speră cumva italienii că vor scăpa de ţiganii din cele 104 (una sută patru!) tabere clandestine ultramizerabile numai din Roma, expulzîndu-i, sînt copii mici. După cîteva săptămîni, vor fi înapoi. Cine-i va opri? Aşa că, dragii noştri fraţi de gintă latină, ţiganii noştri sînt şi ţiganii voştri!

2 gânduri despre „Ţiganul declanşator

  1. Tot ce s-a spus în acest text este adevarat, în cee ce priveste Franta. S-au facut chair si asociatii de ajutorare a acestor tip de „români” si sa nu cumva sa spui ceva rau ca-ti sar în cap, cine credeti, FRANCEZII !
    Treaba este ca am cunsocut si tigani de treaba dar nu din aceasi categorie ce pe cei ce-i vedem! Cânta prin metroul parizian mai abitir ca un gramofon, de nu mai vezi un francez muzicant, îti spala parbrizul vrei nu vrei pe la stopuri, si uite asa… Necazul este ca atunci când fac una boacana (furt de metale rare de exemplu) se spune cam asa „des gitans d’origine roumaine” si uita asa ne terfelim numele!
    Sa auzim de bine,
    abn

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s