Home

Încă de cînd eram un puştan şi citeam tot ce-mi cădea în mînă, imaginea bancherului a devenit pentru mine sacrosantă: un domn sobru, distins, îmbrăcat elegant, în costum negru, cu melon şi ochelari cu ramă subţire. Genul Mugur Isărescu. Aud acum, şi nu-mi vine să cred, că-şi face Becali (Gigi) bancă.

Vi-l puteţi imagina pe „Jiji” bancher? Şi-a luat el, cu banii jos, palat, supermaşină, club de fotbal şi partid, dar asta nu l-a schimbat. El e acelaşi domn „sobru” despre care se povesteşte că şi-a prăjit carne la grătar în balconul unui apartament de lux dintr-un hotel de 5 stele occidental. Şi pe care l-am văzut şi eu, ca atîţia telespectatori, aruncînd cu euroi (pe care i-a scos bodyguardul din ciorap!) în populaţie sau băgînd mîna pînă la cot în putina cu brînză. Din care a înfulecat cu un plescăit distins.

Zice Gigi că banca lui (îi va purta numele, ce naiba!) va fi „un Rolls Royce al băncilor”. Aici m-a pierdut. Păi maşinoiul lui nu e un Maybach? Din cîte aud, proba cea mare a „Băncii Becali” va fi, pentru obţinerea de la BNR a autorizaţiei de constituire şi a licenţei de funcţionare, provenienţa capitalului. Aici e-aici. Lumea cam bîrfeşte că sursa banilor multimilionarului nu-i tocmai curată. Şi, ca atîţi privitori la „teatrul Becali”, ştim că omului îi place să care cu el şomoioage de euroi (cum îi ţinea bunica, prinşi cu elastic!), pe care-i împarte după inspiraţie: fotbaliştilor de la Steaua, adversarilor de la Dinamo, unor amărîţi loviţi de inundaţii, popilor sau celor din partidul său privat. Şi mai bîrfeşte lumea că Gigi are oroare să-şi ţină bănuţii în bănci.

Cum va dovedi că banii de capital sînt curaţi? Se va duce el în birou la Mugur şi va deşerta cîţiva saci cu valută, să vadă ăla că are?

Dacă va primi totuşi ausweiss-ul pentru bancă, fiţi siguri că va angaja el acolo şi nişte meseriaşi, că are de unde. Cred că o parte din bancherii care au falimentat Bancorex-ul sau Banca Agricolă sînt şi acum „liberi de contract”. Ei, de-aici va începe circul. „Banca mea, banii mei”, va spune. Cum sediul va fi la el „la palat”, va putea coborî în papuci, să-i zică bancherului: „Bă, vine cutare, prieten bun, vezi să-i dai un milion de euroi. Bă, da’ să fie cu dobîndă mică. Garanţii? Lasă, bă, ce garanţii, dacă-l trimit io!”.

Iar dacă nu-i va face pe plac, pe loc schimbă Jiji antrenorul, pardon, preşedintele băncii, şi-l pune în loc pe Teia Ponte, vărul sau nepotul sau ce naiba i-o fi. Păi, ce, dictează ăla pe banii lui? A, am uitat să vă spun că banca se va adresa exclusiv milionarilor. În euro. Cu nişte condiţii: să nu fie dinamovişti, rapidişti, liberali, ţigani, curvari, comunişti, homosexuali. Şi, obligatoriu, să creadă în Dumnezeu. He-he-he-he-he!

Anunțuri

2 gânduri despre „Banca mea!

  1. Banca noastra!

    Hai sa cadem de acord cu mai multe lucruri:
    1. Imaginea bancherului pe care ti-ai facut-o cand erai mic nu se potriveste cu cea de acuma iar cu imaginea „bancherului” roman in nici-un caz. Observa ca am scris bancher in ghilimele in cazul Ramaniei. Bancherul este un om a carui activitate este sa puna banii sa faca pui. In general pe bancher daca legile tarii in care activeaza nu-l constrang nu-l intereseaza de unde provin banii. Pentru el este important doar profitul. In tarile mai asezate democratic legile sunt cat de cat respectate. La noi in Romania nerespecarea legii este socotita ca „descurcare” , „desteptaciune” deci considerata ca un merit al persoanei respective.
    2. Gigi Becali va fi la fel de rau ca „bancher” ca si ceilalti „bancheri”. Se va „descurca” ca si ceilalti.
    3. Nu haina il face pe om. Asa ca nu cred ca pungasul cu costum Armani, trabuc fin si ochelari cu rama de aur este mai putin pungas ca altul care inca miroase a oaie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s