Home

Greu trebuie să-i fi căzut lui Băsescu vestea că „oligarhul cel rău”, Dinu Patriciu, a vîndut pe un purcoi de dolari trei sferturi din compania sa. Ajungînd personajul cel mai vînat de media din ţară şi de aiurea, pînă pe Wall Street.  După ce l-a bălăcărit şi l-a cărat pe la Parchet, cu  sau fără cătuşe, ba l-a şi băgat la răcoare pentru o vreme, îl vede acum pe omul pe care-l urăşte visceral (mai tare decît pe Tăriceanu!) prosperînd, în aplauzele galeriei şi spre admiraţia gloatei, mîndră, dincolo de tradiţionala invidie strămoşească, să vadă un fiu al naţiei în topul bogaţilor lumii.

Deocamdată, preşedintele tace. Probabil că rumegă îndelung o idee. Să-l laude? Exclus. Să-l critice? Încă nu e momentul. Gloata va zice că îl mănîncă pizma. Cred că va aştepta un moment prielnic. Se zvoneşte, între altele, că DIICOT i-a pregătit magnatului încă un dosar, nu contează cît de inventat, totul e să-l mai care pe la Parchet. Să vadă lumea cine-i cel mai tare din parcare. Pînă atunci, îşi va asmuţi trompetele să-l denigreze. În corul de lăudători din aceste zile, a şi apărut o voce stridentă: Theodor Stolojan. Că nu are încredere în Dinu P., nici ca om politic, nici ca businessman. Că s-a îmbogăţit petrolistul într-un mod necurat. Sau cam aşa ceva.

Nasol moment şi-a găsit din ce în ce mai penibilul Stolo să susţină că miliardarul (în dolari, euro, lire sterline, yeni, ruble, cum vreţi) n-ar fi cine ştie ce om de afaceri, după ce tocmai a încheiat „afacerea secolului”!  Las’ că nici lăudătorii (pînă şi pro-băsescianul Evenimentul Zilei îl perie cu două mîini!), care s-au înmulţit exponenţial, peste noapte, nu-s mai breji. Îi aud pe toţi repetînd, pînă la saţietate, că Patriciu a devenit (s.n.), după tranzacţie cel mai bogat român!

Adicătelea, pînă la momentul vînzării, conu Dinu nu era proprietarul ditamai companiei? S-a îmbogăţit doar după ce a vîndut? E ca şi cum eu aş avea (să zicem!) un teren de un hectar într-o zonă bunuţă din Schei, dar aş fi considerat sărac, deşi hectarul ăla construibil costă pe piaţă cel puţin 2 milioane de euroi!

În orice caz, presimt că vom asista curînd la un „meci” de zile mari între miliardar şi marinar. Ca fapt divers, cum v-ar părea o finală la alegerile prezidenţiale Băsescu – Patriciu?

Reclame

Un gând despre „Miliardarul şi marinarul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s