Home

După deja celebrul conclav de la Bran, în care liderii pesedişti au hotărît, la un pahar, să bage moţiunea de cenzură, au apărut zvonuri din culisele reuniunii, conform cărora ditamai baştanii s-ar fi hîrjonit ca nişte puştani puşi pe şotii, în frunte cu sforarul Hrebenciuc, înainte de a-i propune lui Geoană să anunţe „ruperea pisicii”.

Faza asta îmi aduce aminte de un coleg din şcoală, unul mai nătăfleţ, pe care-l împingeam mereu să pună întrebări năroade la ore, spre disperarea dascălilor şi spre amuzamentul clasei. Dar ce interes ar avea colegii pesedişti să-l împingă pe nătăfleţ la un asemenea gest, pe care cei mai mulţi observatori ai vieţii politice îl consideră unul sinucigaş? Cît de naiv poţi să fii, pe de altă parte, să-i ceri imperios şi pompos preşedintelui să te pună, musai, premier (în cazul în care va trece moţiunea), cînd toată lumea ştie cît de disperat e Băsescu să-şi împingă omul lui la Palatul Victoria, de prin 2005 încoace?

Oricum ai învîrti povestea asta cu moţiunea, nu există decît două posibilităţi, mari şi late. 1. Moţiunea nu trece şi guvernul Tăriceanu II rămîne în funcţie (uluitor!) pînă la alegerile generale. În acest caz, Mircea Geoană se face de cacao, pentru că respingerea s-ar face (şi) cu votul multor pesedişti. Şi ar fi mazilit „presto” din fruntea partidului. 2. Moţiunea trece. Situaţie în care preşedintele va nominaliza (aveţi dubii?) un om de-al său pentru postul de premier (Blaga, Macovei…), însărcinat cu formarea noului guvern. În niciun caz, nu-l va pune pe Geoană (Hă! hă! hă! – am citat din Băsescu). Iar de-aici încolo, iar sînt două posibilităţi. Ori Parlamentul trînteşte (de două ori) guvernul lui Băse, caz în care ne ducem la anticipate, ori îl acceptă, caz în care PD-ul va face toate jocurile imaginabile, în perspectiva celor 3 tururi de alegeri (europarlamentare, locale şi generale). În nici una din aceste situaţii, PSD nu cîştigă nimic.

Doar dacă nu vrea, la modul masochist, ca la posibilele alegeri anticipate să rămînă cu jumătate din parlamentarii pe care-i are acum în legislativ! Şi-atunci, nu poţi decît să te întrebi, tu, cetăţean cu ceva glagorie, de ce, Mircea, de ce? Cum ai putut înghiţi gogoaşa asta că te va pune cineva (masculul alfa de la Cotroceni!) premier?

Anunțuri

2 gânduri despre „De ce, Mircea?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s